EBBC Own Choice 8. Brass Band Schoonhoven presteert optimaal

Laatste update om 17:45 op Sunday, 1 May

Het werk van Thierry Deleruyelle werd oorspronkelijk in opdracht gemaakt als verplicht werk voor het EK 2016 in Lille en is ongekend populair. In het werk wordt de mijnramp in 1906 in Douai in Frankrijk geportretteerd, die meer dan 1.000 levens eiste. In zeven overlopende delen wordt het verhaal beschreven van de morgen waarop de mijnwerkers wakker worden, tot de uitbraak van het mijngas, het bergen van de doden en het gebed als dank voor de hulp die ook uit de omliggende landen kwam. De muziek is beeldend, soms met een knipoog naar de muziek van Paul Dukas.

Solide start van de bassisten, de euphoniumsolo is overtuigend gespeeld en het slagwerk effectief. Dan zien we de mijntorens opdoemen en klinken grootse akkoorden en kan de band nog een stapje meer doen. De muziek heeft richting. Bij de terugval na de climax een kleine ongelijkheid in de bassen. We gaan de mijnen in met de grote cornetsolo en die is puntgaaf en zeer muzikaal! Bij het bikken van de kool vallen kleine spaanders. Het samenspel is niet steeds sluitend, ook niet tusen slagwerk en blazers. Een effectieve benadering van het volgende deel met vuurwerk van de cornetten. 

En dan slaat het mijngas toe. Zeer goede passages hier, maar ook een beetje onbalans. De techniek werkt allemaal geweldig en de opbouw is steeds zeer effectief. Dan het meest trieste moment van het werk, de doden worden naar buiten gebracht. De trombonesectie begeleidt het nét niet helemaal zuiver. Tot besluit de Prayer en de aanloop is bijna perfect. De melodie veelzeggend, het einde klinkt groots! 

Een goede uitvoering van Schoonhoven was het zeker. Wat ontbrak was die magische 1% die er gisteren plots wel was.