EBBC Own Choice 3. Valaisia niet van deze wereld

Laatste update om 14:56 op Sunday, 1 May

'A Gabrieli Fantasy' is een uitgebreide verkenning van 'Canzon in Double Echo a 12', geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. De Belgische componist Bert Appermont koppelde in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen koperblazers), die zowel afzonderlijk als samengevoegd spelen. Deel 1 presenteert de originele melodie, die al snel wordt aangepast naar de vorm van een Toccata. Daarna volgen Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen. De finale brengt de muziek terug naar zijn glorieuze thema, waarna het prestissimo-einde alle elementen samenvoegt tot een glorieuze climax.

Uit het midden van de band komen de gouden cornetklanken van Gabrieli's Canzon. De band is opgedeeld in drie zogenaamde koren. Na de inleiding wordt de thematiek in een razend tempo gepresenteerd als horend bij een achtervolgingsscene. Steeds verdichtende ritmes geven de muziekspanning, dan een cornetsolo met slagwerk dat zorgt voor een dansachtig karakter. We komen terug bij Gabrieli, maar nu pompeus. De muziek verschuift van koor naar koor tot aan het totale niets. Een volgende deel (Chorale) kondigt zich aan met hele zachte passages. Een flugel melodie, later samen met bariton laten ons het materiaal horen voor dit deel. Er wordt gepreludeerd op deze melodie en de melodie krijgt steeds meer intensiteit. En de band speelt het allemaal met ogenschijnlijk gemak. Arsène Duc heeft zijn werk al eerder gedaan, voor de succesvolle Zwitserse kampioenchappen. 

Bijna carnavalesk is het scherzo dat plompverloren komt binnenvallen. De artistieke trucendoos gaat helemaal open en er is zoveel detail te horen. Wat een band! We verkeren inmiddels in de finale van het werk van Bert Appermont en de hoogtepunten blijven komen. En het kan nog sneller. Iedereen zit met ingehouden adem en als dan de laatste noot is gespeeld ontploft de zaal. Dit is een uitvoering van het allerhoogste niveau.