Challenge Section Hebden Bridge Band laat twee kanten zien

Laatste update om 11:46 op Sunday, 1 May

De eerste band in de Challende Section is de Engelse tweede divisionist Hebden Bridge Band onder leiding van Christopher Binns. Ze beginnen hun optreden met het verplichte Variations for Brass Band van Ralph Vaughan Williams. Dit jaar zijn er in het VK diverse vieringen van de 150e geboortedag van Vaughan Williams. Hij componeerde het voor de National Brass Band Championships van Groot-Brittannië van 1957. Paul Hindmarsh, voorzitter van de EBBA Music Commission: “Het is een heel bijzonder werk in het repertoire van de Britse brassband - een laat meesterwerk, geschreven aan het einde van het lange leven van de componist, maar vol jeugdige energie. Het is een van de mooiste en meest persoonlijke werken gecomponeerd voor het medium brassband door een Britse componist in de 20e eeuw."

Helaas is de zaal maar matig gevuld op deze vroege ochtend. Het begin is statig en vol van klank, maar dan laat Hebden Bridge wel wat liggen in zuiverheid. Het zal de nervositeit zijn, want echt rustig wordt het voorlopig niet in de band. In het samenspel laat de band veel liggen. De tempi liggen niet vast en de articulatie is niet eenduidig. Duidelijk is dat men niet aan alle facetten van het werk is toegekomen.

Als vrije keus speelt Hebden Lions of Legends van Thierry Deleruyelle. Een werk waarmee de band de Nationale titel won in de 2e divisie. En er zit plots wel een andere band. Veel meer uitgebalanceerd en de articulatie is goed verzorgt. De verschillende delen van het werk zijn goed uitgewerkt en sfeervol. In het vierde deel heeft de band het even moeilijk, maar het herstel is goed en dan komt de Deleruyelle specialiteit: een krachtige en vooral lange tutti passage aan het eind, prima gecontroleerd. De finale brengt enthousiasme bij de dirigent te weeg. Een prima uitvoering.