EYBBC Prem. Section Youth Brass 2000 laat de deur open

Laatste update om 17:08 op Saturday, 30 April

Youth Brass 2000 is de eerste van de twee deelnemers in de Premier Section (22 jaar en jonger). Onder leiding van Chris Jeans werden al heel wat prijzen bij elkaar gespeeld. In Utrecht in 2018 werd de band kampioen. De jury bestaat ook in deze klasse uit Grethe Tonheim en Adam Cooke.

Een wereldpremière om mee te beginnen, Fanfare for a New Era van Edward Gregson. Een ruimtelijke opstelling met trompettisten, een ensemble los van de band. En zeer herkenbare Gregson-klanken. Feitelijk is er sprake van een dubbele band. 

A Brief Symphony of Time werd door Simon Dobson in opdracht van Smørås Skolemusikk en Magnus Brandseth geschreven en dit ambitieuze werk van 12 minuten beschrijft enkele van de ontdekkingen van Stephen Hawking. "De opdracht kwam op de dag dat de grote man ons verliet om zich opnieuw bij de sterren te voegen", zegt Simon Dobson' en voegt eraan toe: "Een van de leukste dingen die ik in mijn componeercarrière heb, komt wanneer ik voor jonge spelers schrijf".
Het werk is in vier delen. Het eerste The Big Bang heeft veel ritmiek en vaart, niet alles staat onder elkaar. Er is weinig ruimte voor nuance, gelukkig in het tweede deel (Black Holes) horen we meer lijnen, met goede solistische bijdragen. The Multiverse (deel drie) laat goed spel horen, zonder dat het geheel overtuigt. Dan volgt in deel vier (A Theory of Everything) snelle muziek met een grote ietwat schielijke opbouw naar een fraai uitgevoerde climax. 

Een werkje uit het verleden is The Clock with the Dresden Figures van Ketelby. Een feature voor het melodisch slagwerk. Zeer beheerst neergezet. Met de fun aan het eind. Youth Brass 2000 heeft een lekkere uitsmijter gekozen met Sing, Sing, Sing van Louis Prima. Helaas is het ook nu niet helemaal strak. Er is echter zat tijd over voor de fun met slagwerkers op barkrukken. Een succesvol optreden, maar of het vandaag genoeg is?