In gesprek met Erik van de Kolk

Laatste update om 06:07 op Monday, 30 April

Nieuwe uitdaging
Het jaar 2017 stond voor Erik in het teken van een nieuwe uitdaging; de muzikale leiding overnemen van Ivan Meylemans bij Noord Limburgse Brassband. Nu, in het voorjaar van 2018 weten we dat het debuut van Erik meer dan uitstekend verliep; de band eindigde op een uitstekende tweede plaats, met een gelijk aantal punten als winnaar Brass Band Willebroek. Twee zeer constante uitvoeringen van het orkest brachten een droomstart voor band en dirigent.

Hoewel Erik sinds maart 2017 al in dienst is getreden bij NLBB, is hij pas echt aan de slag gegaan vanaf september en heeft het dirigeren tijdens zijn afwezigheid overgelaten aan Guy Audenaert en Raf Van Looveren. Een samenwerking die prima verloopt aldus Van de Kolk. Erik kende het verplichte werk van componist Jan de Haan niet echt, maar wist wel dat Brass Band Schoonhoven het tijdens de EBK in 2014 had gespeeld als vrij werk. Een werk dat lastig genoeg bleek, maar waar Erik een geheel eigen stempel op wist te drukken, evenals Fraternity van Thierry Deleruyelle, het keuzewerk voor deze gelegenheid.

Verschillen
In technisch opzicht zijn de Belgische bands soms nèt wat verder dan de Nederlandse toppers, maar aan de andere kant ziet Van de Kolk dat het ‘muziek-maken’ bij de Nederlandse bands weer wat sneller wordt opgepakt. Erik beseft dat hij bij Brassband Rijnmond wat dat betreft een hele fijne groep mensen heeft. Ondertussen staat Erik al (weer) negen jaar voor dit orkest en heeft hij in die periode al heel wat moois meegemaakt. Destijds was het Anno Appelo die Erik als potentiële nieuwe dirigent naar voren schoof. Erik studeerde af met de Rotterdammers en die samenwerking bleek het begin van een nieuwe periode in de carrière van Erik.

Brass Connections
Tijdens de editie van Brass-Connections zagen we in de band een aantal onbekende gezichten. Erik legt uit dat er een aantal mensen met (blessures) moesten afhaken en daardoor zagen we wat nieuwe gezichten op diverse stoelen.  De band bracht tijdens het concert een reeks werken die de hoogtepunten markeerden uit de afgelopen 40 jarige geschiedenis van het orkest. Ondanks het soms ietwat onwennig spel, was er veel te genieten. Waar veel bands in dynamiek moeite hebben met piano, danwel pianissimo wist Brassband Rijnmond dit een aantal malen op briljante wijze te laten horen.

Pilaren
Presentator Rolf Kentie nam het publiek mee door de geschiedenis, waarbij een aantal personen in het zonnetje werden gezet. Zo ook lid van het eerste uur en principal cornettist van de band, Dik van Doorn. Dik is nog steeds één van de drijvende krachten achter deze band. Naast Dik van Doorn nam oud muzikant Bas van Noort de toehoorders mee naar de opstartperiode van de band; met 16 leden en met leen- en soms eigen instrumenten, die men overal vandaan had gehaald, ging de band van start en wist in zeer korte tijd een enorm hoog niveau te behalen.

Toekomst
De jubilerende band zal binnenkort deelnemen aan de Vlaamse Open Brassband Kampioenschapen en in juni zullen ze hun DOBC titel verdedigen.