EYBBC Dev. Section: Elland Silver Youth Brass Band laat enorme drive zien

Laatste update om 12:53 op Saturday, 30 April

Juryleden Grethe Tonheim en Adam Cooke gaan met een zeer goed gevulde zaal luisteren naar de derde band van vanochtend, Elland Silver Youth Brass Band. Le Tricot Rouge van Wilfred Heaton is de opener. Het spel is wat aan de grove kant en vooral de bass drum domineert. De wil om te leveren neemt wat de overhand op de beheersing. 

Samantha Harrison is al jaren de drijvende kracht achter en voor de band. Ze laat de band iets te veel vrijheid in het volgende werk, Bass in the Ballroom, en de tuba solist heeft daar een paar lastige momenten door. De Roy Newsome klassieker krijgt een mooie lyrische behandeling van de solist. Na een hartstochtelijk applaus horen we A Little Prayer. De balans is in het begin zeker niet optimaal, toch blijft de melodie van Evelyn Glennie altijd aandoenlijk en het spel wordt gaandeweg ook weer beter.

Tenslotte dan Corineus. Volgens de middeleeuwse legende was Corineus een wonderbaarlijke krijger, een bestrijder van reuzen en de gelijknamige stichter van Cornwall. Zijn legendarische kracht en macht wordt geportretteerd in dit spannende 10 minuten durende werk. De band heeft een solide opening. Daarna is de balans niet altijd optimaal. Lijnen sluiten niet altijd mooi op elkaar aan. In de finale horen we weer gedegen spel van de band. 

Het leuke van de jeugdorkesten is dat er altijd blikvangers zijn. Zeer jonge muzikanten die een opvallende prestatie leveren. Hier is dat de jongedame achter de drumkit.