De top van Europa is in Birmingham

Laatste update om 15:45 op Tuesday, 26 April

Na 15 jaar afwezigheid zijn de Europese Brassband Kampioenschappen zaterdag en zondag weer terug in Engeland en ook terug in de Symphony Hall in Birmingham. Er is sinds 2007 een hoop veranderd, maar toch komen we opvallend veel dezelfde namen tegen in het deelnemersveld. Elf bands gaan de strijd aan om de Europese titel en het belooft weer ongemeen spannend te worden. Cory en Valaisia lijken de beste papieren te hebben, immers Eikanger en Willebroek ontbreken in de line-up. Maar de verschillen met de rest lijken steeds kleiner te worden. Ook Duitse en Franse bands hebben de afgelopen edities laten zien, zeker op een van de twee dagen, een top drie notering te kunnen halen. Tredegar en Stavanger lijken de uitdagers te zijn en wie weet wat Brassband Schoonhoven komend weekend presteert met hun Britse dirigent!

Vaughan Williams
De elf bands laten zaterdagmiddag horen hoe zij het verplichte werk van Philip Wilby hebben geïnterpreteerd. De compositie Saints Triumphant is geschreven met de 150e geboortedag van componist Ralph Vaughan Williams in gedachten. Het werk volgt de tekst van het door Vaughan Williams gecreëerde hymne Sine Nomine op de voet met een opeenvolging van muzikale 'diversions', soms strijdlustig en soms berustend, als afscheid. Het eindigt, net als de laatste verzen van het hymne met een triomfantelijk slot. Net als Vaughan Williams' Fantasia op een thema van Thomas Tallis, gebruikt de partituur een kleine groep spelers die een Echo Choir vormen. Ze mogen op enige afstand op een licht verhoogd platform worden geplaatst, maar zijn ook nodig om af en toe met de hoofdband te spelen. Bekijk hier een interview (in het Engels) met de componist.  

Zondag volgen dan, na de beperkt bezette Challenge Section, de keuzewerken. De juryleden voor het verplichte werk zijn Arvid Anthun (Noorwegen), Garry Cutt (Engeland) en Erik Janssen. Voor de keuzewerken Christophe Jeanbourquin (Zwitserland), Katrina Marzella-Wheeler (Schotland) en Jan de Haan. Ook in de Challenge Section is aandacht voor de viering van de 150e geboortedag van Ralph Vaughan Williams met zijn Variations for Brass Band als verplicht werk.

Bands in de Championship Section
3BA Concert Band - Corsin Tuor (Duitsland)
Brass Band Oberösterreich - Günther Reisegger (Oostenrijk)
Brass Band Schoonhoven - Paul Holland (Nederland)
Cory Band * - Philip Harper (Wales)
Foden's Band - Russell Gray (Engeland)
Göta Brass Band - Michael Thomsen (Zweden)
Hauts-de-France Brass Band - Luc Vertommen (Frankrijk)
Stavanger Brass Band - Allan Withington (Noorwegen)
The cooperation band - Michael Fowles (Schotland)
Tredegar Band - Ian Porthouse (Wales)
Valaisia Brass Band - Arsène Duc (Zwitserland)
* Titelverdediger

Bands in de Challenge Section
Brass Band Regensburg * - Dave Lea (Duitsland)
Brassband Überetsch - Johann Finatzer (Italië)
Downshire Brass - Michael Alcorn (Noord Ierland)
Hebden Bridge Band - Christopher Binns (Engeland)
* Titelverdediger

De keuzewerken in de Championship Section
A Gabrieli Fantasy (Bert Appermont)
Dynasty (Peter Graham)
Eden (John Pickard)
Fraternity (Thierry Deleruyelle)
From Ancient Times (Jan Van der Roost)
Journey of the lone wolf (Simon Dobson)
No Man’s Land (Thierry Deleruyelle)
Other Lives (Oliver Waespi)
Sinfonietta n°2 - Four Impressions (Pierre-Antoine Savoyat)
So spoke Albion… (Gavin Higgins)
The Turing Test (Simon Dobson)

Naast het hoofdprogramma zijn er tal van andere activiteiten, zoals de componisten competitie en de jeugdkampioenschappen. CU Brass doet ook zoveel mogelijk verslag van deze activiteiten. Inmiddels is de European Youth Brass Band al weer hard aan het repeteren met Lianne Hovius en Tijs Dijkstra uit Nederland en Milla Van Lint en Thomas Van Beersel uit België in de gelederen. Zij staan onder leiding van Florent Didier uit Frankrijk.

Via Wobplay is tegen betaling een stream beschikbaar.