Constant optreden van United Brass

Laatste update om 13:58 op Sunday, 10 April

United Brass met dirigent Frank Vantroyen besluit afdeling D. Ze starten met het verplichte werk.

Echo - Nick Van Elsen
Echo heeft bewezen een fraai verplicht werk te zijn. Veel facetten van de brassband komen in het korte werk naar voren. United Brass is de band die de laatste uitvoering geeft. Het begin is niet echt spannend opgezet. Desondanks heeft de band wel even nodig om zich thuis te voelen op het podium. De opbouw naar de climax is goed uitgewerkt en de band houdt ook daarna goed klank. Stemming is bij deze band nog iets om aan te werken.

Ave Maria - Giulio Caccini, arr. Thomas Wyss
De inzet van de solohoorn is prima verzorgd en dat geeft de band ongetwijfeld vertrouwen. Christine De Pauw heeft een warme toon op haar flugelhorn met een snel vibrato. In het tweede deel van de solo is de begeleiding wat sterk maar de solist blijft prima overeind. Mooi gedaan.

Christine De Pauw - Flugelhorn

Albinus Variations - Etienne Crausaz
Johann Georg Albinus schreef een aantal lutherse hymnen op muziek van verschillende componisten. Johann Sebastian Bach herwerkte enkele van deze hymnen en voegde ze toe aan zijn cantates, met name het koraal "Alle Menschen müssen sterben" in BWV 162. Albinusvariaties opent met een plechtige cadens, gevolgd door vijf contrastrijke variaties op dit koraal. Beide versies van het koraal, in majeur en mineur, werden gebruikt als referentie voor dit werk.

Een fraaie opening waarin veel detail te horen was. Mooi de tijd genomen om de verschillende muzikale lijnen te laten horen van het koraalachtige gedeelte. Het volgende Allegro Vivo zit wat aan de onderkant van het voorgeschreven tempo. In het middendeel laat de band wat steekjes vallen. Het duet van cornet en euphonium is niet geheel samen. En er zijn hier en daar ongelijke inzetten. De muziek krijgt een bolero-achtig karakter en de band weet zich daarin goed neer te zetten. Crausaz heeft er een geïnspireerd werk van weten te maken. Opnieuw komen we in een koraal terecht dat leidt naar een Grandioso. Nog een keer keert de thematiek van het werk terug, hier verliest de uitvoering iets aan intensiteit. De opbouw naar het slot is weer goed gedaan.