Terugblik met Erik Janssen op zijn optreden tijdens de Schotse kampioenschappen

Laatste update om 07:43 op Monday, 4 April

Tijdens de laatstgehouden Schotse kampioenschappen maakte Erik Janssen zijn opwachting in de Perth Concert Hall met Dalmellington Band. CU Brass sprak met Erik én de bandvertegenwoordiger Les Henderson.

Dalmellington Band nam in 2018 contact op met Erik Janssen om hem te vragen de band te dirigeren tijdens de Schotse kampioenschappen van 2019. De Schotse kampioenschappen zijn tevens de voorronde van de Nationale kampioenschappen. Met de vertolking van Seascapes (Ray Steadman-Allen) behaalde de band onder leiding van Janssen een prachtige 4e plaats. De band had in 2018 een lijst met enkele grote namen die men graag wilde uitnodigen. Gesprekken met de bandmanager (Cameron Paterson) resulteerden in de afspraak om de samenwerking met Erik Janssen aan te gaan. Band en dirigent konden het vanaf het begin prima met elkaar vinden en dit is het derde jaar dat er werd samengewerkt.

De uitdagingen waren groot dit jaar met de voorbereidingen op de wedstrijd aldus Les Henderson. Zo maakten social-distancing regels het repeteren lastig vanwege de kleine bandroom waar de band in repeteert. "De repetities met Erik zijn nooit saai" schrijft Les: "hij heeft een groot gevoel voor humor en werkt bijzonder hard. Je vertrekt altijd met een glimlach op je gezicht naar huis."

Op de vraag of een Nederlandse dirigent anders werkt is het antwoord duidelijk: "elke dirigent is anders, muziek is een universele taal en dat is het belangrijkste. We hebben geen problemen om Erik te begrijpen. Hij maakt prima duidelijk wat hij wil. Wel heeft Erik soms moeite om te begrijpen wat wij zeggen: dan zegt hij  "zou je dat langzaam in het Engels kunnen zeggen alsjeblieft, want er zijn geen subtitles. Ik denk dat onze verschillende culturen elkaar prachtig aanvullen, wij zijn zeer positief. Onze band is een hechte groep, als een grote familie en Erik kan daar heel goed mee omgaan, sterker nog, hij geeft aan dat hij daar zo enorm van geniet. Dit jaar waren weer enkele jongeren uit de eigen opleiding doorgeschoven naar verantwoordelijke posities en Erik doet er dan alles aan om ze vertrouwen te geven en steunt ze doorlopend."
 
Erik met band icoon Archie Hutchinson (voormalig principal cornet)

De band kijkt terug op een fijne repetitietijd en de band was blij met het optreden. Het resultaat had beter gekund maar dat is ‘banding’. Erik Janssen kijkt ook tevreden terug op zijn verblijf in Schotland: "Dalmellington is een échte vereniging met een groot saamhorigheidsgevoel en de meeste musici komen uit het plaatsje (wat een kleine 1500 inwoners kent)." Omdat er in korte tijde veel werk verzet moest worden, nam Janssen de ervaren Anno Appelo mee om te werken met de band gedurende één lang weekend. Dat bleek uitermate nuttig!

Zelf bezocht hij de band meerdere malen en de laatste 10 dagen in aanloop naar het kampioenschap verbleef hij in Schotland, waar hij genoot van de gastvrijheid en gemoedelijkheid van de regio, maar nog meer van de commitment: "er wordt iedere dag gerepeteerd en de opkomst is fenomenaal!

Dit jaar was Contest Music van Wilfred Heaton het testwerk. "Een heel open score en erg doorzichtig. Elke muzikant/partij komt aan de beurt in dit werk." Bands met beter opgeleide musici zijn volgens hem wel in het voordeel.
De wedstrijddag bracht een kleine onaangename verrassing voor de band. De organisatie hanteerde een grote tussenruimte tussen de muzikanten op het podium en deze fixed opstelling moest door iedereen gebruikt worden. Dat gaf wat samenspelproblemen, vooral in de snelle delen. Ook is er maar op een repetitie een complete trombonesectie aanwezig geweest door positieve Covid tests. Er waren meer bands die te maken hadden met gaten in de bezetting door Covid. Zo speelde de winnende band met één euphonium. In Schotland ( en het hele VK) is het in de reglementen zo geregeld dat je bij ziekte in de band de speler van de vorige band op het podium op de betreffende positie moet laten invallen, en ook in deze covid pandemie worden de regels streng gehanteerd. Zo hebben diverse Schotten 2x gespeeld tijdens het kampioenschap.