Surventobrass 2022: de muziek wint

Laatste update om 21:36 op Sunday, 27 March

Surventobrass 2022 kende van te voren een mooie lijst met aanmeldingen. Het evenement met entertainment als rode draad had oorspronkelijk zeven inschrijvingen, maar corona gooide toch nog roet in het eten voor sommige bands. Alkmaar Brass én Brassband Amersfoort moesten daardoor op het laatste moment alsnog verstek laten gaan.

In de Flambou in Surhuisterveen en via een livestream kon worden genoten van mooie thema's en kwalitatief uitstekende muziek. En dat niet alleen in de A-groep. Zo werd - geheel terecht - het optreden van Pro Junior - Gerkesklooster beloond met het maximaal aantal punten, 200. Ook SDG De Tike behaalde deze prachtige score in de C-groep en bleef daarmee Excelsior Driesum-Wouterswoude met een ruime marge voor (zij behaalden 193 punten).

In de A-groep dit jaar twee deelnemers van formaat: De Wâldsang uit Buitenpost wist met een aansprekend programma 198 punten te behalen en nam ook de entertainmentprijs mee naar huis. De Bazuin Oenkerk had een iets ingetogener programma met hele mooie onderdelen (waaronder solist Bart van der Wielen) en moest met 3 punten minder genoegen nemen in de einduitslag.

Solistenprijs:
A-groep: Bart van der Wielen op bariton van De Bazuin A uit Oenkerk.
C-groep: Pieter Vonk op euphonium van Brassband SDG de Tike.
Bij Jeugd ging de solistenprijs naar Silke Sikkema.

De jury:
Rieks van der Velde: beoordeling muzikaliteit Jeugd en C-groep.
Jappie Kuipers: programma-opbouw Jeugd, C- en A-groep
Jappie Kuipers: muzikaliteit A-groep: 
Piet van der Heide: entertainment & presentatie