Tim de Maeseneer te gast bij Brassband Hombeek

Laatste update om 16:33 op Thursday, 10 March

Tim De Maeseneer brengt zaterdag met Brassband Hombeek in het Cultuurcentrum in Mechelen een uitdagend programma. Daarin in elk geval twee wereldpremieres, een klassieker en heel wat recente arrangementen.

De Maeseneer speelt althoorn. Dat is een muziekinstrument wat niet iedereen kent. Ik kan zeggen dat het een Belgisch instrument is, ontworpen door Adolphe Sax, die ook de saxofoon uitvond. Ik voelde mij er als kind door aangetrokken en ik ben er op blijven spelen. Als 14-jarige ging ik naar het buitenland om als tenorhoornist een orkest te ondersteunen”, vertelt Tim.

Eigen cd
Het stond in de sterren geschreven dat Tim beroepsmuzikant zou worden. Hij ging naar de Kunsthumaniora Brussel, het conservatorium van Gent en het Lemmensinstituut in Leuven. Momenteel is hij leraar koper en saxhoorns aan de muziekacademie van Gent en hij kreeg in vorig jaar ook de kans om les te geven aan het LUCA. Zijn prijzen, waaronder enkele Europese- en wereldtitels, puilen uit op zijn palmares. Maar een hoogtepunt was de uitgave van de solo cd tenorhoorn, The Birth of Time echoes begin 2020.

“Ik was de eerste in België. Toegeven, mijn debuutalbum is een zeer dure onderneming geweest. Wat zo’n cd bijzonder duur maakt, is dat je een gemiddelde componist tussen de 150 en de 290 euro per geschreven minuut muziek moet betalen. Ik had het geluk dat ik niet voor iedereen in mijn portemonnee moest graaien. Niettemin ben ik met de voorbereiding en opname twee jaar bezig geweest. Maar het is een investering die loont. Het heeft zeer veel werk opgeleverd.”

Wereldtopper
Ondertussen behoort De Maeseneer als tenorhoorn bij de top in de wereld.  Afgelopen zomer is hij tijdens een digitale verkiezing bij de drie beste van de meest toonaangevende spelers wereldwijd verkozen. “Dat streelt mijn ego en laat mij dromen om binnen een tweetal jaar een nieuwe cd op te nemen. Maar wat ik nog heel graag zou doen is de althoorn op een gezonde manier dichter bij het publiek brengen. Een voorstelling creëren in het Cultuurcentrum in Mechelen, waar de althoorn een nevenrol krijgt, zonder dat het opgedrongen wordt aan de toehoorders. Dat zou fantastisch zijn. Een concert met alleen maar althoornspelers op het affiche, daar krijg je geen volk voor in een concertzaal. Wat velen niet weten is dat de muziek van een althoorn zoveel warmer is dan een trompet. Wie op een trompet kan spelen, moet dat met een althoorn ook kunnen, mits voldoende oefenen”, legt Tim uit.

Met zijn talent ligt een toekomst misschien wel in het buitenland? “Ze hebben mij ooit de vraag gesteld om in Noorwegen of Wales te komen wonen. Maar in eigen land van muziek leven, blijft nog altijd het mooiste wat er is”, besluit Tim ons gesprek.

Concert Brassband Hombeek, zaterdag 12 maart om 20:00 uur in Cultuurcentrum Mechelen. Prijs: 15 euro. Tot 12 jaar gratis. Verplicht reserveren via www.brassbandhombeek.be/concert

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220305_93938022