Finalisten European Composers Competition bekend gemaakt

Laatste update om 21:39 op Friday, 4 March

De jury van de European Composers Competition 2022 hebben de drie finalisten aangewezen.

De finalisten zijn Thibaut Bruniaux (Frankrijk) met zijn werk Insecurity, Théo Rossier (Zwitserland) met Stendhal’s Syndrome en Machiavelli - Ruminations on 'The Prince' van Andy Wareham (Engeland). 

De finale wordt gehouden in The Town Hall Birmingham op vrijdag 29 april. Dan zullen de werken uitgevoerd worden door de fameuze Grimethorpe Colliery Band onder leiding van David Thornton.

Thibaut Bruniaux (linksboven) is een Franse componist, arrangeur en dirigent. Hij werd geboren in Valenciennes en studeerde muziekanalyse, compositie en piano aan de Nationale Muziekconservatoria van Parijs en Lyon, en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Sinds 2012 doceert hij compositie aan het Conservatorium van Lille. Zijn composities en arrangementen zijn voornamelijk voor brassband en harmonieorkest, uitgegeven door Lake Music Publications (Nederland). Hij creëerde twee originele stukken die werden gekozen als verplicht werk voor de Franse nationale kampioenschappen - Babylon (2018) en Machu Picchu (2022).

Théo Rossier (geb. 2002) (linksonder) begon op 14-jarige leeftijd met componeren. Hij leerde op eigen houtje harmonieleer en muziektheorie voordat hij naar het Lausanne Conservatorium ging waar hij in 2020 zijn diploma muziektheorie behaalde. Hij schreef voor kamermuziekensemble, harmonieorkest, orkest en brassband. In 2019 werd zijn stuk Celui qui chuchotait dans les ténèbres (‘Degene die fluisterde in de duisternis’) opgenomen door het Orchestre de Chambre de Lausanne.

Andy Wareham (1994) (rechtsonder) is een componist, dirigent en koperblazer uit Southampton, Engeland. Zijn muzikale reis begon op zesjarige leeftijd onder begeleiding van Lesley Milam. Zijn muziek is te horen geweest op BBC televisie en radio, evenals op grote muziekfestivals, waaronder de Brass in Concert Championships en het RNCM Brass Band Festival. Hij heeft een aantal prijzen gewonnen voor zijn muziek en was 'Young Composer in Residence' bij Black Dyke Band tussen 2018 en 2021 Na zijn afstuderen aan de Cardiff University ging Andy studeren voor zijn Masters aan het Royal Welsh College of Music and Drama [RWCMD]. Hij was de eerste student orkestdirectie van RWCMD en leidde de band tijdens zijn eigen diploma-uitreiking.