Jurylid Anno Appelo blikt terug op Franse Brassband Kampioenschappen

Laatste update om 23:07 op Monday, 28 February

Op 12 februari vonden in het Théâtre Charles Dullin in Le Grand-Quevilly de Franse nationale brassband kampioenschappen plaats. Totaal acht brassbands namen deel in vier divisies. Samen met Glenn Van Looy en Kevin Houben vormde Anno Appelo de jury en we vroegen hem naar zijn ervaringen.

"Allereerst was het heel plezierig om met de Belgische collega's samen te werken. Samen hadden we een hele brede muzikale blik en zo konden we steeds tot een goed oordeel komen. Dezelfde taal spreken was ook wel gemakkelijk in de jurybox."

Hoe kijk je naar de ontwikkelingen in Frankrijk?
"De beweging leeft enorm in met name het noordelijke deel van Frankrijk. Men werkt regelmatig met gastdocenten en -dirigenten om zo het niveau omhoog te krijgen. Onder Parijs blijft het nog wel achter wat betreft  opleiding en deelname van de jeugd. Men is goed op de hoogte wat er gebeurt in andere landen en spelen een breed repertoire. Tijdens het kampioenschap was wel duidelijk dat vooral in de lagere divisies (4 tot 1) de meeste bands wel problemen hebben met de klank en intonatie, wat extra opviel in het middenregister. Ook dynamisch was het soms wat vlak, terwijl het slagwerk juist heel verzorgd was. Door corona en mogelijk ook de grote afstanden (reiskosten) was deelname in de lagere divisies heel mager. Begreep ook van de mensen daar dat er ook nog niet zoveel bands in heel Frankrijk zijn."

En hoe was het niveau in de hogere divisies?
"In de eerste divisie hebben de bands zich wel een beetje verkeken op de keuzewerken. Ze hadden niet veel energie over, na het spelen van het verplichte werk (Sinfonietta no.3 - Etienne Crausaz), wat je ook duidelijk kon terugzien in de scores die beduidend lager waren. In de Division Honneur (kampioensdivisie) was het niveau hoog hoor. Je kunt rustig stellen dat die 2 bands (Hauts-de-France en Paris Brass Band) echt in de top 6 kunnen spelen in Europa. Heel homogeen, mooi van klank en super strak. Met hele fraaie solisten op topniveau."

"Al met al een zeer positieve ervaring. waarbij opviel dat men je met veel respect tegemoet gaat en blij is dat je dit voor hun wilt doen. Ook na afloop bleef het goede gevoel en samen met de andere juryleden hebben we er gezellig een pintje op gedronken."