25e editie Gouden Spiker Festival

Laatste update om 20:01 op Monday, 7 February

De verjaardag van het Gouden Spiker Festival staat voor de deur. Na twee keer het festival afgezegd te hebben vanwege de coronamaatregelen, lijkt het erop dat het nu echt gaat gebeuren: De 25e verjaardag wordt in 2022 gevierd. Het amateurfestival voor brassbands, fanfares, jeugdorkesten en incomplete orkesten is een begrip in Nederland. De organisatie, Stichting Culturele Activiteiten Opsterland, heeft ontzettend veel zin om dit jubileum te vieren. Het festival wordt georganiseerd in MFC De Wier in Ureterp op vrijdag 22 en zaterdag 23 april. En op zaterdag 14 en zondag 15 mei.

We zijn er voor iedereen
Voorzitter Heleen Talman: “Het was niet niks. Tweemaal hebben we het Gouden Spiker Festival moeten afzeggen door de coronamaatregelen. Maar ook de orkesten hebben een hele lastige periode achter de rug. We hebben allemaal weer een stip aan de horizon nodig, een doel om naar toe te werken. Het is de hoogste tijd voor muziek en cultuur! Het Gouden Spiker Festival geeft iedere vereniging de mogelijkheid om weer plaats te nemen op een concertpodium. Of dat nou een voltallig orkest of een kleiner gezelschap is. We zijn als bestuur ontzettend gemotiveerd om van dit 25e Gouden Spiker Festival een groot feest te maken. Voor iedere muzikant.”

Verplichte werken
“Het festivalprogramma van de deelnemende brassbands en fanfares bestaat uit een koraalmatig werk, een solo, een mars en het verplichte werk. Dit laatste werk wordt door onze organisatie – in samenspraak met een professioneel selectieteam – samengesteld. We hadden voor de editie van 2020 twee nieuwe werken laten schrijven. Die hebben het podium nooit bereikt. Daar komt nu verandering in.” vertelt Saskia Hoogland. Zij maakt namens het bestuur deel uit van dit selectieteam.

Maori Songs - Rob Goorhuis
Saskia geeft graag een toelichting: “Rob Goorhuis heeft speciaal voor ons jubileum een arrangement gemaakt van het originele fanfarewerk Maori Songs voor de 5e divisie brassband. Traditionele klanken brengen je naar de wereld van de Maori’s; Nieuw-Zeeland. We hebben een zeer goede relatie opgebouwd met Rob Goorhuis de afgelopen jaren en zijn dan ook bijzonder blij met dit prachtige werk!”

Lady Tullamore - Carl Wittrock
“Het tweede nieuwe werk is voor ons ook erg speciaal”, vertelt Saskia verder. “Carl Wittrock heeft voor het 100 -jarig jubileum van fanfare Euterpe uit Halle in 2012 ‘Lady Tullamore’ geschreven. De compositie heeft een speciale betekenis voor Euterpe, maar is nog niet uitgegeven voor het grote publiek. Toen we het muziekstuk beluisterden met ons selectieteam wisten we het meteen: dit stuk willen we dolgraag programmeren! De compositie wordt nu gefinetuned, zodat het speelbaar is voor alle fanfares in de 4e divisie. We zijn erg blij dat we – samen met Euterpe – deze compositie kunnen delen met de hele fanfarewereld.”

Verplichte werken 2022
Brassband
5e divisie: Maori Songs - Rob Goorhuis (AM Music Distribution & Publishing)
4e divisie: The Three Towers - Marc Jeanbourquin (Mitropa Music)
3e divisie: Theme and Variations - Oliver Waespi (Beriato Music)

Fanfare
5e divisie: Condacum - Jan van der Roost (De Haske Hall Leonard)
4e divisie: Lady Tullamore - Carl Wittrock (Ferskaat Music Publications)
3e divisie: Yn Ieren en Sinen / A Man’s Destiny - Jan de Haan (De Haske Hall Leonard)

Inschrijven
Ook deelnemen aan het 25e Gouden Spiker Festival? Aanmelden kan via de website. Uiteraard worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen tijdens het festival.