Winnaars Vlamo Compositiewedstrijd 2021 bekend!

Laatste update om 19:41 op Monday, 31 January

De resultaten van de VLAMO Compositiewedstrijd 2021 zijn bekend! Een professionele jury koos voor A New World Fantasy van Jean-Pierre Haeck (BE) en Legend of Kopakonan van Thom Zigterman (NL). De wedstrijd ging voor het eerst exclusief op zoek naar nieuw en kwalitatief fanfarerepertoire voor de lagere afdelingen. Met dit initiatief geeft VLAMO de fanfares een duwtje in de rug. De fanfarecultuur werd in 2020 toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen en ontving in 2021 de Ultima voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.
 Jean-Pierre Haeck (BE)
Thom Zigterman (NL)

De VLAMO Compositiewedstrijd 2021 zag er enigszins anders uit dan de voorbije jaren. In plaats van op zoek te gaan naar werken voor harmonie én fanfare, richtte de wedstrijd zich voor het eerst exclusief op fanfarerepertoire voor tweede en derde afdeling. Op 31 oktober 2021 sloten de inschrijvingen van deze internationale wedstrijd met maar liefst 48 inzendingen uit 12 verschillende landen op de teller, een groot succes!

Een professionele jury (Jan Van der Roost, Tom Hondeghem, Leon Vliex (NL)) boog zich over alle ingediende werken en maakte de resultaten bekend:

Winnaar 3de afdeling: A New World Fantasy - Jean-Pierre Haeck (BE)
Winnaar 2de afdeling: Legend of Kopakonan - Thom Zigterman (NL)
Beide winnaars ontvangen een geldprijs van 2500 euro.

Ook in de toekomst zullen de disciplines harmonie en fanfare elkaar bij deze wedstrijd blijven afwisselen. De volgende VLAMO Compositiewedstrijd zal dus op zoek gaan naar een werk voor harmonieorkest. Zo wil VLAMO componisten nog meer stimuleren en inspireren om een muziekstuk te creëren op maat van de beoogde orkestvorm en het bijbehorend instrumentarium. Kwaliteit boven kwantiteit dus.