Vlamo vaardigt geen band af naar EBBC 2022

Laatste update om 14:51 op Thursday, 2 December

Vlak voor de Belgische Brassband Kampioenschappen zouden plaats vinden is besloten uit veiligheidsoverwegingen het evenement te annuleren. Als gevolg daarvan heeft België geen kampioen 2021 en heeft de organisator van de kampioenschappen, Vlamo, besloten geen band af te vaardigen naar het Europees kampioenschap in 2022 in Birmingham.

Het bestuur schrijft: "Het VLAMO-bestuur besliste om geen Belgische brassband af te vaardigen naar het EBBC 2022 in Birmingham. Door de annulatie van de kampioenschappen in 2020 en 2021 beschikken we niet over een voldoende actuele evaluatie van onze brassbands en kunnen bijgevolg niet met kennis van zaken een band afvaardigen naar het EBBC 2022."

De  Belgen lossen op deze manier het dilemma op dat in veel verschillende landen is ontstaan, doordat kampioenschappen wel of niet kunnen plaatsvinden. De situaties zijn lastig te vergelijken en de oplossingen zijn legio. In Duitsland is het ticket van 3BA simpel een 4-rittenkaart geworden, in Nederland behield Schoonhoven zijn Palanga ticket en in andere landen is de situatie soms nog complexer, omdat de kampioen van 2018 jaar pas anderhalf jaar later aan de beurt is op het EBBC. De Engelse kampioen van 2018, Foden's, zien we nu pas in 2022 op de Europese kampioenschappen gevolgd door de beste Engelse band uit 2019, Black Dyke, in 2023. Daarna wordt het ticket gegeven aan de beste Engelse band tijdens de British Open in september volgend jaar.

Enkele organisaties hoeven geen harde noten te kraken. Daar is sprake van een band die de kampioenschappen aaneenrijgt  en zo zullen we Valaisia en Concord natuurlijk in Birmingham het podium zien betreden. Vanuit Oostenrijk neemt de kampioen van 2019 deel en heeft de nieuwe kampioen het ticket voor 2023 bemachtigd. In Frankrijk is de kampioen van februari 2020 aanwezig in Brimingham en reist de aanstaande kampioen van 2022 af naar Malmö.

Al met al belooft het in Birmingham weer een mooi deelnemersveld te worden, alleen een Belgische band zal daar dit keer dus niet tussen zitten. De redenatie van Vlamo is zuiver en niemand kan zich tekort gedaan voelen. Ook al zal het de nodige emoties losmaken en maken diverse andere organisaties andere afwegingen.