Oefening en Uitspanning brengt grootse brassklanken naar Venetië

Laatste update om 15:34 op Saturday, 30 October

De Brabantse band met dirgent Anno Appelo maakt een grootse opening met de Preludio, maar deze is niet zonder kleine oneffenheden. De Bourrée heeft vaart en neemt ons mee in de eerste snelle dans van dit werk, voordat een zeer langzame Lamento de zuiverheid en balans test van de band. Bijna feilloos weet de band dit te brengen, vol sfeer en dramatiek. 

Voor de Antifonale zijn de solocornetten en sopraan overgekomen naar de rechterkant van de band. We krijgen een mooie koorwerking te horen tussen de Forte en Piano kant. De band pakt het met grootse klanken aan, even wennen om de combinatie van een moderne brassband te horen bij deze muziekstijl. De saltorella en de tarantella trekken in volle vaart voorbij. Niet alle details zijn hoorbaar, maar de afbouw richting de langzame delen is zeer overtuigend.

De Cori en Recitativi in dit langzame gedeelte van het werk herbergen ook solo's voor alt, sopraan, euphonium en cornet. Het spel van de band is onveranderd stevig en overtuigt, afgezien van een sporadische onzuiverheid. Er zijn enkele voorbeelden van wat te grof spel.

Het Scherzo wordt in een hoog tempo gespeeld en niet alles werkt hier goed. De fuga kent ook wel wat spannende momenten, waarna de Finale groots maar net iets minder vol van klank wordt gespeeld en dat is wel zo effectief.