Brassband Schoonhoven B geeft eerste uitvoering van Signature

Laatste update om 11:32 op Saturday, 30 October

Brassband Schoonhoven B onder leiding van Zoran Rosendahl is het eerste orkest van de 9 deelnemers in deze divisie. Zij staan voor de opgave om Signature uit te voeren. Uit de wandelgangen komen geluiden dat het een moeilijk werk is op dit niveau. Het lijkt een werk dat hoge eisen stelt aan alle facetten van het brassband spelen in de tweede divisie. Wie weet ze allemaal te tackelen?

In het eerste deel Fantasy is het leidend deel B-D-Bes: een muzikale handtekening afgeleid van de initialen H-D-B (in het Duitse notenschrift B-D-Bes). Deze handtekening herbergt een constante afwisseling tussen majeur en mineur.

De Prologue is vol vuur gespeeld. In de balans is veel ruimte gemaakt voor middenstemmen, maar is de hoogte minder te horen. De proloog eindigt op een veilige dynamiek. In de Toccata horen we wel haast muziek uit een animatiefilm. In het Ritmico is er nauwelijks tijd om alle voorgeschreven dynamiek naar voren te brengen en is de intonatie niet helemaal steady.

De Cadenza laat wel de uitersten van de band horen. Het samenspel is niet helemaal sluitend en het deel eindigt een beetje te sterk waardoor de mooie sfeer van dit gedeelte niet helemaal wordt weergegeven.

In deel 2 wordt weer een behoorlijke gedaanteverwisseling gevraagd. Ondanks het vaste ritme van de elegie is het samenspel op momenten niet sluitend. De balans in het appassionata bevordert de transparantie niet. In Tarantella & Apotheosis is de animatiemuziek terug. De opdracht die de bassen krijgen voorgeschoteld lijkt wel iets te veel van het goede, maar uiteindelijk weet BBS-B een welklinkend slot aan het werk toe te voegen.