Het RNCM Brass Band Festival in retrospectief

Laatste update om 12:34 op Saturday, 3 February

Eind januari vond in The Royal Northern College of Music het RNCM Brass Band Festival plaats. Het festival dat speciaal gericht is op het repertoire en waar dit jaar maar liefst 15 wereldpremières en UK-premières waren te horen. Maar naast de concerten door zes topbands is het festival de laatste jaren onder artistiek leiderschap van Paul Hindmarsh uitgegroeid tot een evenement waar heel veel facetten van de brassbandcultuur aan bod komen.

Versterken van de brassbandcultuur
Brass Bands England is een betrekkelijk jonge organisatie die tot doel heeft de brassbandcultuur te versterken en toekomstbestendig te maken door Engelse brassbands te faciliteren en te vertegenwoordigen in het gesprek met de overheid. In een tweetal bijeenkomsten werd de huidige stand van zaken weergegeven en werd een aantal gasten aan het woord gelaten over het onderwerp creativiteit. Interessant was de vergelijking met de sportwereld, die zoveel beter georganiseerd lijkt en waardoor meer overheidsgeld aangetrokken kan worden. In de tweede sessie vertelde Philip Harper over de website van The Cory Band en hoe publiek wordt gemotiveerd om naar hun concerten te komen. De recente successen van de Whitburn Band, aan het woord is voorzitter Kenny Crookston, zijn een gevolg van samenwerkingsverbanden met 1e en 2e divisie bands in de omgeving, met talentontwikkeling en met inmiddels een cluster van vijf eigen bands.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
Twee concerten van jeugdbands lieten horen dat het met de ontwikkeling van de jeugd in dit gedeelte van Engeland wel goed zit. Wardle Academie is de Britse kampioen en een van vier bands die je op deze school doorloopt. Elland Silver Youth werd in Oostende Europees kampioen en is een onderdeel van de Elland Silver Band, die ten tijde van de oprichting van de jeugdband in de 4e divisie speelde en zich nu een kampioensdivisie band mag noemen. Beide bands zijn in mei in Utrecht van de partij. Er is dus duidelijk een reden waarom ook Foden’s, Grimethorpe en Black Dyke jeugdbands hebben opgericht in de afgelopen jaren.

Het festival is inmiddels ook een belangrijke plek waar uitgevers, componisten, solisten en bands elkaar ontmoeten en waar opdrachten voor composities en de keuze voor verplichte werken vorm krijgen. Paul Mealor, Liz Lane, Gavin Higgins en John Pickard werden bevraagd over de totstandkoming van hun werk, de plannen en hun ervaringen om voor brassband te schrijven. Dit is wat dit festival uniek maakt.   

Reactie van Jan de Haan
We vroegen Jan de Haan naar zijn ervaringen: “Het RNCM Brass Band Festival stond al jaren op mijn bucket list maar het was er tot aan deze editie nooit van gekomen. Het was de moeite waard om dit interessante driedaagse evenement bij te wonen. Ik kan het elke blaasmuziekliefhebber aanbevelen. Artistic director Paul Hindmarsh heeft kans gezien een prachtig afgewogen programma in elkaar te draaien voor de 28e editie van dit festival. Maar liefst zes top bands gaven acte de présence. De vele premières tijdens het festival werden afgewisseld met klassiekers als Resurgam, Journey into Freedom, A Downland Suite en vele andere werken uit het romantische brassband tijdperk. Prachtig om deze toppers van weleer weer eens terug te zien op het programma. Hieruit blijkt wel dat in tegenstelling tot in ons land, het muzikale erfgoed nog steeds wordt geëerd in Engeland. Zonder andere bands tekort te doen was het prachtig uitgebalanceerde en uitstekend uitgevoerde programma van de Foden’s Band één van de hoogtepunten. Het absolute hoogtepunt van het weekend was echter het optreden van de Cory Band. De vertolking van Rain, Steam and Speed (wereld première) van de gerenommeerde Engelse componist John Pickard was buitengewoon indrukwekkend. Ik hoop voor alle bezoekers aan het EBBC in Utrecht dat Cory dit stuk als keuzewerk gaat programmeren. Niet onvermeld moet blijven het recital dat Glenn van Looy gaf tijdens het festival. Elke keer weer weet deze euphonium artiest uit de buitencategorie mij te boeien met zijn muzikale spel. Het RNCM festival is één van de weinige topevenementen voor brassband waarbij het competitieve element achterwege blijft. Alhoewel je er niet aan ontkomt om de bands met elkaar te vergelijken stond de muziek centraal. Ik moet zeggen dat ik dit als een verademing heb ervaren.”

Het RNCM Brass Band Festival 2019
Het volgende festival vindt plaats van 25 t/m 27 januari 2019 en zal onder andere aandacht schenken aan de 100ste geboortedag van Wilfred Heaton in een gecombineerd concert van de Black Dyke Band en de International Staff Band. Een gebeurtenis om nu al weer naar uit te kijken.