Advendo Burum op weg naar de NBK

Laatste update om 08:54 op Saturday, 23 October

Advendo Burum; een debutant tijdens dit NBK!
cornettist Robin Meindertsma en dirigent Stefan de Groot: Sinds de oprichting van de vereniging 102 jaar geleden is niet eerder deelgenomen aan de landelijke kampioenschappen. Als we de geschiedenis van de band erbij pakken, zien we dat, op één moment na, ook nooit serieus is gesproken over deelname aan zoiets als de NBK. In 1990 stond meedoen wél nadrukkelijk op de planning, maar doordat de toenmalige dirigent bedankte en er logischerwijs een nieuwe voor in de plaats kwam, besloot de band om de inschrijving voor de NBK in te trekken. Zodoende zijn wij een nieuw en wellicht ook onbekend gezicht op het grote landelijke toneel.

Heeft jullie band veel negatieve gevolgen van de corona-periode ondervonden? 
We zijn een goed bezette brassband met 34 trouwe leden. Binnen een aantal secties in het orkest zitten zelfs meer mensen dan gebruikelijk is. Het afgelopen jaar hebben we er zelfs een trombonist bij gekregen. We zijn ons er zeer van bewust dat we het als band goed voor elkaar hebben en dat dit van het ene op het andere moment ook zomaar kan veranderen. Daarom vinden we het belangrijk om, juist nu het zo voortvarend gaat, ook na te blijven denken over hoe we onze muziekvereniging bloeiend en voor de toekomst bestendig houden. Dat is ook een van de redenen geweest om een aparte (jeugd)commissie op te richten. Inmiddels zijn er al mooie plannen bedacht. Ook op muzikaal gebied merken we dat de lange coronastop geen sporen heeft nagelaten voor wat betreft het niveau en de kwaliteit. De band kwam vrij vlot weer terug in de flow. 

We zien dat jullie vooral de laatste jaren aansprekende en mooie resultaten hebben behaald. Is deelname aan de NBK dan een logische volgende stap? 
Het is zeker zo dat we als brassband de laatste jaren onszelf goed op de kaart hebben gezet als het gaat om muzikale prestaties en resultaten. We zitten als band in een goeie flow, maken kwalitatief grote stappen voorwaarts, beleven veel lol met z’n allen en worden daarbij enorm geïnspireerd door de dirigent. De reeks van successen, die hieruit voortkomt, is voor de vereniging ongekend. Niet eerder hebben we als vereniging op muzikaal vlak in zo’n kort tijdsbestek zo veel goede prestaties geleverd. In de afgelopen paar jaren zijn we twee keer divisiekampioen geworden tijdens de Rasteder Musiktage in Rastede (D), kregen we de bronzen ‘spiker’ op het Gouden Spikerfestival en wonnen we twee keer het federatiefestival. (waarbij één keer ook de koraalbeker). In dat licht bezien is deelname aan de NBK een logische volgende stap, maar de deelname vloeit ook voort uit het feit dat onze vereniging in 2019 het eeuwfeest vierde met allerlei concerten. Het NBK was bedoeld als mooie afsluiter van die festiviteiten, echter door corona werd dat wel met een jaar uitgesteld.

Er zijn dit jaar slechts twee deelnemers in de 4e divisie, hoe kijken jullie daarnaar? 
Dat vinden we heel jammer! Als je meedoet aan de nationale kampioenschappen, verwacht je het op te nemen tegen meer dan één brassband. Als straks blijkt dat je wint, voelt het misschien niet heel representatief. Dan weegt misschien een hoog aantal punten mee in de euforie. Aan de andere kant hebben bands ook heel geldige redenen opgegeven om zich juist dit jaar niet in te schrijven, zoals afbreuk aan niveau, leden die gestopt zijn en natuurlijk individuele principes om wel of niet mee te werken aan de verplichte QR-registratie bij toegang. Maar dat aan het eind van de rit blijkt dat slechts één ander orkest zich definitief inschrijft voor de 4e divisie, is toch wel heel opvallend. Toch laten we ons daardoor niet van de wijs brengen en merken we dat alle muzikanten onwijs gemotiveerd zijn om een goed resultaat neer te zetten op 30 oktober! 

Deze editie betekent wel heel vroeg opstaan, zien jullie dat als een nadeel? 
Absoluut, want geen enkele muzikant is ’s ochtends om half 9 op z’n best. Aan de andere kant beseffen we ons ook dat onze concurrent in hetzelfde schuitje zit. Toch is het muzikaal bekeken jammer om zo vroeg te moeten optreden; het heeft zonder enige twijfel impact op de klank die je als band wenst te produceren en misschien dat de scherpte van muzikanten een dingetje kan worden. Bovendien ben je als vereniging al ver van tevoren bezig met nadenken over hoe je het logistiek gaat regelen. Burum ligt niet bij Utrecht om de hoek dus betekent dat nu voor ons dat de bus om 05:15 uur vertrekt...
 
Wat is jullie indruk van het verplichte werk voor de 4e divisie? 
Het is zeker een uitdagend werk. Het tweede deel is ritmisch lastig met verschillende motieven die in elkaar moeten passen. Bij het laatste deel zit de uitdaging vooral in het hoge tempo. Het is een pittig stuk voor de 4e divisie, maar erg leuk om aan te werken!  
 
Hoe verlopen de voorbereidingen op dit evenement? Zijn er nog try-out-concerten? 
In aanloop naar de NBK hebben we in het laatste weekend van september een studieweekend gehad. Achteraf kunnen we spreken van twee gezellige, geslaagde en ontzettend productieve dagen, waarbij we als vereniging een flink eind verder zijn gekomen met het eigen maken van het muziekstuk Green. Op zaterdag 23 oktober, een week voor de NBK, doen we nog mee aan de try-out van Brassband De Lofklank, in de Fonteinkerk te Drachten. Daarna volgt voor ons, als 102-jarige Chr. Brassband Advendo uit Burum, het allereerste NBK-avontuur!