Slotconcert met Elland Silver Youth Band en Brighouse and Rastrick

Laatste update om 22:41 op Sunday, 29 April

Zondagavond wordt het festival afgesloten met een concert door de Elland Silver Youth Band en Brighouse and Rastrick. De winnaars van de Europese jeugdkampioenschappen nemen het eerste deel voor hun rekening en ze laten horen waarom ze die prijs in de wacht hebben gesleept. Op 6 mei zullen ze hun titel in Utrecht komen verdedigen en het is zeker een aanrader om dit kampioenschap bij te wonen.

Uniek voor concertwerken
Brighouse and Rastrick onder leiding van David Thornton start met Metal van Graham Fitkin. Een werk gemaakt ter gelegenheid van de renovatie en heropening van de Liverpool Philharmonic Hall en vol metaalgeluiden die tijdens de werkzaamheden ongetwijfeld in de concertzaal te horen waren.  Daarna volgt Tunnel Vision van Ian Stephens, een uitsnede van 12 minuten uit een werk van oorspronkelijk 85 minuten, geschreven ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het Leeds Liverpool kanaal. Een onderhoudend concertwerk, waarvoor weinig uitvoeringsmogelijkheden zijn en waarom dit festival zo belangrijk is.

Zweeds werk van Steadman-Allen
Het concert vol bijzondere werken wordt vervolgd met Psalm and Dance for the Creator. Een uitgebreid solo werk voor de sopraan cornet is met een lichtje te zoeken en daarom liet Andreas Hanson in 1993 een werk schrijven door Ray Steadman-Allen. Het Leger des Heils werk werd in Zweden al diverse malen uitgevoerd, maar nimmer gepubliceerd. Dominic Longhurst neemt 25 jaar later de UK première van deze virtuoze compositie voor zijn rekening en dat vergt zichtbaar het uiterste van hem.

Aangrijpend eerbetoon
Voordat Brighouse and Rastrick haar concert afrondt met een Howard Snell arrangement van de monumentale Passacaglia in C klein van Johann Sebastian Bach, is daar eerst nog In Pitch Black van Lucy Pankhurst. Met een geweldige klap begint het werk dat stil staat bij de mijnramp vlak voor kerst in 1910 in Westhoughton. Maar liefst 344 mannen en jongens lieten het leven, waaronder 7 leden van de Wingates Band. De muziek roept sterke emoties op en is een passend en aangrijpend eerbetoon aan de slachtoffers van deze vreselijke ramp.

Tot slot van het concert vormen de twee bands een massed band en is het festival 2018 na de mars Goldcrest van James Anderson alweer voorbij.        

Het RNCM Brass Band Festival vond plaats van 26 tot 28 januari in het Royal Northern College of Music in Manchester.