Verplichte werken EBBC brengen eerbetoon aan Vaughan Williams

Laatste update om 14:46 op Wednesday, 29 September

De European Brass Band Association maakt bekend dat Saints Triumphant van Philip Wilby het verplichte werk is voor de Europese Brassbandkampioenschappen van 2022. Wilby, een van de meest karakteristieke componisten voor de brassband van de afgelopen 30 jaar, brengt met het werk een eerbetoon aan de grote Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872 - 1958) en sluit daarmee aan bij de grote landelijke viering van zijn 150e geboortedag - RVW150. Het werk is tot stand gekomen in opdracht van de organisatoren van het European Brass Band Festival (EBBF), Brass Bands England, met steun van de RVW Charitable Trust.

In zijn voorwoord bij het nieuwe werk schrijft Philip Wilby: "Vaughan Williams, beschreven door een recente aartsbisschop van Canterbury als 'een christelijke agnost', werd geboren als zoon van een anglicaanse predikant en was familie van zowel de natuuronderzoeker Charles Darwin als de grondlegger van de beroemde aardewerkfabriek Wedgewood. Vooral zijn English Hymnal heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op het Engelse muziekleven. Zijn muziek vormt voor veel muzikanten een levenslang decor en deze compositie voor brassband is mijn eerbetoon aan zijn machtige voorbeeld.”

Saints Triumphant is gebaseerd op de meest bekende hymne van RVW, Sine Nomine, gecomponeerd om gezongen te worden bij de tekst 'For all the Saints who from their labors rest'. Wilby zegt dat de muziek 'de tekst nauw volgt in een opeenvolging van muzikale delen, sommige strijdlustig en sommige beschouwend. Het eindigt, net als de laatste verzen van de hymne, met een triomfantelijk slot'.

Saints Triumphant wordt uitgegeven door Kirklees Music en zal in februari beschikbaar zijn voor deelnemende bands.


Philip Wilby

Verplichte werken voor de Challenge-, Development- en Premier-secties 
In de Challenge Section wordt de RVW150-viering voortgezet met Variations for brass band, een werk dat Vaughan Williams componeerde voor de National Brass Band Championships van Groot-Brittannië in 1957. Paul Hindmarsh, voorzitter van de EBBA Music Commission over de keuze: “Het is een heel bijzonder werk in het repertoire van de Britse brassband - een laat meesterwerk, geschreven aan het einde van het lange leven van de componist, maar vol jeugdige energie. Het is een van de mooiste en meest persoonlijke werken gecomponeerd voor het medium brassband door een Britse componist in de 20e eeuw. De eisen die het nog steeds aan een band stelt, hebben zowel te maken met de stijl en het uithoudingsvermogen als in technische zin.

Twee kleurrijke recente werken van vooraanstaande Engelse componisten zijn geselecteerd als test voor de jeugdwedstrijden. Gekozen voor de afdeling Development (18 jaar en jonger) is Corineus van de Christopher Bond. Volgens de middeleeuwse legende was Corineus een wonderbaarlijke krijger, een overwinnaar van reuzen en de stichter van Cornwall. Zijn legendarische kracht komt tot uiting in dit spannende 10 minuten durende werk. Corineus kreeg zijn eerste uitvoering door de Cory Band en is eerder gebruikt als verplicht werk tijdens de National Youth Brass Band Championships 2019.

Premier Section-bands (22 jaar en jonger) zullen A Brief Symphony of Time uitvoeren van Simon Dobson. In opdracht geschreven voor Smørås Skolemusikk Brass Band en dirigent Magnus Brandseth beschrijft dit ambitieuze werk van 12 minuten enkele van de ontdekkingen van Stephen Hawking. "De opdracht kwam op de dag dat de grote man ons verliet om zich weer bij de sterren te voegen", zegt Simon Dobson en voegt eraan toe: "Een van de leukste dingen die ik in mijn componeercarrière tegen kom, is het schrijven voor jonge spelers".

Kaartverkoop European Brass Band Festival
De algemene kaartverkoop voor alle evenementen binnen het European Brass Band Festival start op vrijdag 10 december 2021. Alle details van de evenementen zijn te vinden op de BBE-website waar je je kunt inschrijven om op de hoogte te blijven van nieuwe aankondigingen. De Europese Brassband Kampioenschappen worden gehouden in Symphony Hall, Birmingham op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022.