NBK wordt dit jaar op één dag gehouden

Laatste update om 15:23 op Wednesday, 18 August

De 40e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht gaat door in aangepaste vorm. De derde en vierde divisie worden verschoven naar zaterdag waardoor het eenmalig een ééndaags evenement wordt. De NBK wordt georganiseerd met behulp van Testen voor Toegang. Dat betekent dat alle deelnemers, bezoekers en medewerkers bij binnenkomst een QR-code moeten kunnen laten zien van volledige vaccinatie, een herstelbewijs moeten kunnen tonen of een negatieve testuitslag moeten hebben van maximaal 24 uur oud. In het gebouw van Tivoli-Vredenburg kan iedereen zich vrij bewegen zonder de anderhalve meter afstand regel. Dat geldt zowel in de zaal als in de overige ruimtes. 

Verplichte werken 
De vijf verplichte werken zijn ook verschoven naar dit jaar. Dat betekent dat 'The World Rejoicing' van Edward Gregson voor de kampioensdivisie op 30 oktober zijn wereldpremière krijgt in Utrecht. Overigens zijn in alle divisies nieuwe werken te horen. Hiervoor werden componisten Joop van Dijk, Hendrik de Boer, Geert Jan Kroon en Tjeerd Nijhof benaderd. 

Afvaardiging EBK 2022 
De kampioensbands strijden om de Nederlandse titel, maar dit keer levert die prijs geen afvaardiging op voor de Europese Kampioenschappen in Birmingham in april volgend jaar. Regerend Nederlands kampioen Brassband Schoonhoven A, die vanwege corona deelname aan de EBK 2020 (Palanga) moest afzeggen en daarna ook de EBK 2021 (Malmö) aan zich voorbij zag gaan, wordt in 2022 alsnog afgevaardigd namens Nederland.

Kaarten 
Bands kunnen zich definitief inschrijven en deelnemerskaarten bestellen tussen 17 september en 1 oktober. Kaarten voor bezoekers zijn vanaf 1 oktober via de website van de NBK verkrijgbaar. De stichting Nederlandse Brassbandkampioenschappen voegt er uiteraard nog wel aan toe dat alles onder voorbehoud is van mogelijk nieuwe overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.