Publiek kiest voor Extreme Make-over en Valaisia's Turing Test

Laatste update om 20:51 op Sunday, 9 May

Na de annulering van de Europese kampioenschappen in Malmö dit jaar, hebben EBBA en World of Brass een online festival voor de brassbandliefhebbers gecreëerd. Het online festival volgde de gebruikelijke programmering van de kampioenschappen met eerst aandacht voor solisten, dan het verplichte werk, de Challenge sectie en het vrije werk tenslotte. Tussendoor was er aandacht voor de jeugdkampioenschappen, sinds 2014 een vast onderdeel, en de galaconcerten van de laatste 17 edities.

Het festival werd gehost door Frank Renton en Helen Varley en liet op de zaterdag zes genomineerde verplichte werken en op zondag zes uitvoeringen van vrije werken horen. De volgorde werd eerder door het publiek bepaald. Bij de zes genomineerde verplichte werken waren maar liefst twee werken van Nederlandse componisten. Extreme Make-over van Johan de Meij werd het meest favoriete verplichte werk. Vlak voor Fraternity van de Franse componist Thierry Deleruyelle, een werk dat zowel bij de verplichte als bij de vrije werken hoog scoorde. Vita Aeterna Variations kreeg een eervolle vermelding op de zesde plek, terwijl From Ancient Times van de Belgische componist Jan Van Der Roost op plek 4 terecht kwam.

Het publiek zette de genomineerde verplichte werken in de volgende volgorde:
1 Extreme Make-Over (Johan de Meij) - Groningen, 2005
2 Fraternity (Thierry Deleruyelle) - Lille, 2016
3 Audivi Media Nocte (Oliver Waespi) - Montreux, 2011
4 From Ancient Times (Jan Van der Roost) - Oostende, 2009
5 St. Magnus (Kenneth Downie) - Glasgow, 2004
6 Vita Aeterna Variations (Alexander Comitas) - Rotterdam, 2012

Tot besluit van het festival werden de uitvoeringen van de vrije werken in omgekeerde volgorde gestreamd. Dat de legendarische Yorkshire Building Society Band nog in het geheugen zit mag duidelijk zijn. Twee uitvoeringen van deze band o.l.v. David King haalden de top 6. Recentere favorieten Eikanger Bjørsvik met dirigent Ingar Bergby waren ook goed voor twee vermeldingen. Uiteindelijk waren het de Zwitsers van Valaisia die hun uitvoering van Dobson's Turing Test gekozen zagen worden tot mooiste uitvoering over de laatste 18 jaar. Een band die nog niet eens 18 jaar oud is en in Utrecht 2018 zijn eerste Europese titel binnen sleepte.   

1 Valaisia ​​Brass Band (Arsène Duc) - The Turing Test (Dobson) - Utrecht, 2018
2 Eikanger-Bjorsvik Musikklag (Ingar Bergby) - Fraternity (Deleruyelle) - Oostende, 2017
3 Yorkshire Building Society Band (David King) - Music of the Spheres (Sparke) - Glasgow, 2004
4 Eikanger-Bjorsvik Musikklag (Ingar Bergby) - Partita (Heaton) - Utrecht, 2018
5 Cory Band (Philip Harper) - Raveling, Unraveling (Sparke) - Lille, 2016
6 Yorkshire Building Society Band (David King) - Concerto Grosso (Bourgeois) - Bergen, 2003

Veel liefhebbers zullen genoten hebben van het terug kijken op zoveel hoogtepunten van de laatste jaren, maar er gaat niets boven de beleving van deze muziek in de concertzaal. Dat zal hopelijk weer snel kunnen en zeker volgend jaar, wanneer de Europese Kampioenschappen in het weekend van 29 april in Symphony Hall, Birmingham zullen worden gehouden.