The Last Post & Signaal Taptoe Infanterie

Laatste update om 18:59 op Thursday, 22 April

Aankomende vrijdag (23 april 2021) zullen vanaf alle belangrijke Digital Streaming Platforms The Last Post en het Signaal Taptoe Infanterie te beluisteren zijn. Beide werken worden uitgevoerd door trompettist Teus Nobel.

Signaal Taptoe Infanterie
Reeds als 12-jarig jongetje speelde trompettist Teus Nobel het Signaal Taptoe Infanterie tijdens de 4-mei Herdenking van zijn woonplaats Krimpen aan de Lek. Dit bleef hij jarenlang doen tot hij zijn geboorteplaats verliet. Het Signaal Taptoe Infanterie (maar ook The Last Post) kwam echter weer op zijn pad, toen hij tussen 2010 en 2019 als solotrompettist werkzaam was bij het Orkest der Koninklijke Luchtmacht. Bij begrafenissen van (ex-) militairen, de 4 Mei Herdenking op De Dam (2016), de Nationale Taptoe in Ahoy en herdenkingsceremonies omtrent de MH17-vliegtuigramp, maar ook tijdens ceremonies in Moskou (RUS) en Bamako (Mali) vervulde Teus de rol als 'hoornblazer' om de laatste eer te bewijzen.

Op 17 juli is via een livestream een herdenking bij te wonen welke plaatsvindt bij het herdenkingsmonument MH17 in Vijfhuizen, alwaar Teus het Signaal Taptoe Infanterie zal uitvoeren.

Rode draad
The Last Post alsook het Signaal Taptoe Infanterie vormen de rode draad in het leven van Teus. Dit was voor hem reden des te meer om beide werken op te nemen én digitaal uit te brengen.

Alhoewel hij vooral bekend werd om zijn activiteiten als jazztrompettist (o.a. met zijn in 2020 met een Edison Jazz Nationaal bekroonde album Saudade) zal hij het brengen van trompetsignalen en muziek ter herdenking immer als een waardige taak vervullen. Dit doet hij in het heden nog steeds met enige regelmaat voor Fermata, een bedrijf gespecialiseerd in uitvaartmuziek. Maar bijvoorbeeld ook in 2019 tijdens de begrafenis van zijn eigen vader. Hoe moeilijk die taak ook was, muziek ter herdenking biedt troost, waardigheid en verwerking. Dat is exact wat Teus Nobel met deze release wil bieden. 

Muzikale troost
Eerder deze maand heeft de release van het album Tanto Amor plaatsgevonden; een intiem en instrumentaal album met muziek van Ivan Lins gearrangeerd door musicus en producer Roeland Jacobs. Teus Nobel (gedempte trompet/flugelhorn) voert de werken uit met Marcelo Martins en Thijs van Leer (fluit), Daniel de Moraes (gitaar), Jeroen Vierdag (contrabas), Marcel Serierse (drums) en Anna Serierse (woordloze vocalen) alsook strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest en van het Metropole Orkest.

Kortom: Tanto Amor, The Last Post en het Signaal Taptoe Infanterie bieden allen muzikale troost in tijden van afstand en gemis.