NBK maakt marsroute bekend

Laatste update om 10:05 op Saturday, 27 February

De organisatie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen heeft de voorwaarden bekend gemaakt waaronder de kampioenschappen dit jaar door kunnen gaan. De 40e editie van de kampioenschappen staat gepland op 29 en 30 oktober aanstaande in de Grote Zaal van Tivoli-Vredenburg in Utrecht.

Paulwillem Lommerde geeft aan: "Op dit moment hebben we nog te maken met veel beperkingen door COVID-19, wordt er niet gerepeteerd en zijn evenementen verboden. Hoe de beperkingen er over acht maanden uitzien is nu nog niet te zeggen. Het bestuur vindt dat de kampioenschappen doorgaan wanneer dat verantwoord is en we zijn optimistisch, maar gelijk ook realistisch. Als eerste moeten we wachten tot er weer groen licht komt voor het organiseren van een evenement. Ook moet er duidelijkheid komen over de anderhalve meter maatregel en over het maximaal aantal bezoekers dat we in de Grote Zaal mogen ontvangen. Een NBK met minder bezoekers is voor ons geen optie, omdat dit financieel niet haalbaar zal zijn."

Inschrijving en hoe verder
Bij voldoende perspectief op versoepeling van de maatregelen start op 1 juni de inschrijving voor de bands. Op 1 juli wordt gekeken naar het aantal inschrijvingen en naar de maatregelen die er op dat moment zijn en wat het perspectief is. Op 12 augustus valt dan het besluit of de 40e editie er in oktober gaat komen. Lommerde:"We verwachten dan te weten of de bands weer mogen repeteren. De meeste bands kunnen rond deze tijd ook inschatten of ze weer voldoende op niveau zullen zijn om deel te nemen aan de NBK. Ook moet dan duidelijk zijn welke regels er zullen gelden rondom het bezoeken van evenementen en of het verantwoord is een NBK te organiseren onder deze restricties. Wanneer over deze zaken op 12 augustus nog geen duidelijkheid is, gaat de NBK in 2021 niet door."

Verplichte werken
De verplichte werken van 2020 staan deze editie op de lessenaars. Mogelijk moet er alleen een uitzondering worden gemaakt voor het verplichte werk van de kampioensdivisie en dat wordt duidelijk op 1 juni. Het werk van Edward Gregson is een compositie-opdracht die samen met vier andere landen gegeven is. Over de uitvoering zijn afspraken gemaakt. Die moeten mogelijk herzien worden wanneer niet alle landen dit jaar hun kampioenschap kunnen houden.

Lommerde besluit: "Wij hopen jullie snel weer te kunnen ontmoeten in Utrecht. In de tussentijd: Keep on Buzzing!”