Nieuwe brassbandsamenwerking

Laatste update om 12:35 op Thursday, 28 January

Duitse en Belgische jongeren kunnen zich verheugen op een zomerweek vol muziek! 

Koperblazers en slagwerkers uit de regio Noord-Rijn Westfalen kunnen al verschillende jaren terecht bij YBB NRW voor muziekstages in de zomer. Alle koperblazers (trompet, cornet, bugel, sopraancornet, althoorn, hoorn, bariton, trombone, bastrombone, eufonium, bastuba) en slagwerkers zijn welkom. De deelnemers vormen samen een brassband en stomen in een week tijd een volledig concertprogramma klaar. 

De missie van VLAMO, de Vlaams Amateurmuziekorganisatie, is om te zorgen voor praktische en artistieke ondersteuning, speelkansen, wedstrijden, les en begeleiding, verzekering, ... Kortom alles wat je nodig kan hebben voor het leren, inoefenen of opvoeren van muziek. Als één van de activiteiten werd in 2018 een muziekstage voor jonge muzikanten op poten gezet om hen te laten proeven van het samenspelen in een groot koperensemble. 

VLAMO en YBB NRW slaan de handen in elkaar om van hun respectievelijke muziekstages in 2021 een Internationale brassbandstage te maken in Bad Fredeburg. Er zal gewerkt worden op 2 niveaus waarbij de eerste groep (Let’s Brass) toegankelijk is voor muzikanten met één jaar leservaring en die minimum 9 jaar oud zijn. Let’s Brass staat o.l.v. Arthur Vanderhoeft (BE) die in 2012 door het tijdschrift Klasse verkozen werd als leraar van het jaar. Hij staat bekend in binnen- en buitenland voor zijn uitstekende pedagogische werk, ook met de allerjongsten. De tweede groep (Next Generation) is voor muzikanten vanaf 3 à 4 jaren leservaring en die minimum 11 jaar oud zijn. Next Generation staat o.l.v. Martin Schädlich, de dirigent van de  YBB NRW. Hij staat erom bekend jongeren verder te laten groeien in het samenspel met aandacht voor speelplezier en met oog voor de detailwerking die eigen is aan het spelen in brassband. Samen bouwen beide docenten aan de toekomstige generaties jonge spelers en helpen hen de typische klank van de brassband ontdekken. 
Voor de brassband-community in Noord-Rijn Westfalen, een van de meest actieve in Duitsland met meer dan 10 brassbands, is deze internationale samenwerking een grote stap vooruit en een garantie op een rooskleurige toekomst. Ook voor de brassbands en de koperblazers in Vlaanderen beschouwen we deze samenwerking als een verbreding en een verrijking van onze visie.  

Dankzij de grote repetitieruimtes van de MBZ Südwestfalen en een uitgekiend veiligheidsconcept, inclusief transparante plexiglaswanden, kunnen de muzikanten de vereiste afstanden houden en kan de muziekstage veilig plaatsvinden conform de geldende Corona-maatregelen.  
De brassbandweek "Let's Brass – YBB NRW Next Generation" vindt plaats van 26 tot 30 juli 2021 in Musikbildungszentrum Südwestfalen in Bad Fredeburg. Meer informatie is te verkrijgen bij Inga Turwitt voor YBB NRW( inga.turwitt@gmx.de) en Tim Van Moorhem (brassbands@vlamo.be). 
Alle info & inschrijven via DEZE LINK