In memoriam Jan Molenaar

Laatste update om 20:36 op Sunday, 24 January

Op 21 januari is Jan Molenaar op 84-jarige leeftijd overleden. Jan Molenaar is een begrip in de wereld van de blaasmuziek. Jarenlang stond hij aan het hoofd van de door zijn vader opgerichte muziekuitgeverij, die onder zijn bewind en dat van zijn broer Bob wereldnaam verwierf. Hij gaf de mondiale blaasmuziek belangrijke kwalitatieve impulsen met het uitgeven van originele composities voor blaasorkest.

De liefde voor de muziek nam Jan van zijn vader Pieter Jan over, evenals diens interesse in de blaasmuziek. Met zijn komst in 1958 in het familiebedrijf zet hij zich dan ook met enthousiasme en gedrevenheid in om het beleid van zijn vader voort te zetten: de ontwikkeling van een eigen repertoire voor het blaasorkest. Maar dat niet alleen: hij neemt ook de pioniersrol op zich om Nederlandse componisten bekendheid te geven in het buitenland. 

Multi instrumentalist
Jan Molenaar werd opgeleid door bekende pedagogen als Ber Joosen en Gerard Boedijn en voltooide zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, deed staatsexamen Piano gevolgd door Directie en Instrumentatie en bekwaamde zich in het spelen van allerlei instrumenten: van saxofoon en klarinet tot accordeon en vibrafoon en van trompet tot kerkorgel (op dat laatste instrument kreeg hij les van de bekende Zaanse organist Cor Kee).

Ook heeft hij in die jaren een carrière als dirigent van blaasorkesten: zo is hij in 1954 – op 17-jarige leeftijd - ‘directeur’ geworden van Eensgezindheid Wormer, waarmee hij de jongste Hafa-dirigent van Nederland werd, en niet veel later van de muziekverenigingen Sursum Corda en Soli Deo Gloria Koog aan de Zaan. Jan kan zijn muzikale ei kwijt in de blaasmuziek en de successen blijven niet uit.

Geridderd
Bij de W.A.S.B.E. (World Association for Symphonic Bands en Ensembles) was hij president van 1987-1989 en werd in 1991 benoemd tot erelid. Als gastdirigent leidde hij o.a. de U.S. Air Force Band, Purdue University Band, G.U.S. Footwear Brass Band, en de fameuze Banda Primitiva uit Lliria (Spanje), waar hij tot eredirigent werd benoemd. Jan Molenaar is gedecoreerd als Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Jan Molenaar had een grote voorliefde voor de jazzmuziek en was maar liefst 52 jaar leider van wat de Jan Molenaar Big Band is gaan heten. Vorig jaar februari leidde hij de band voor het laatst.