James Scott overleden

Laatste update om 18:57 op Sunday, 24 January

Eén van de meest gerespecteerde mensen uit de brassbandscene is overleden. James Scott overleed op zondag 24 januari op 95-jarige leeftijd.

Scott kreeg de passie voor de brassbands met de paplepel ingegoten door zijn vader, die cornettist was in Besses O' Th' Barn. Hij nam de jonge James al op 7 jarige leeftijd mee naar concerten en hier maakte hij onder andere kennis met Roy Newsome. Tijdens één van de concerten werd James geraakt bij het luisteren naar een cornetsolo waarna hij tegen zijn vader zei 'Dit wil ik ook'. Op 8 jarige leeftijd startte hij met lessen bij zijn vader en snel daarna speelde hij voor Ellenbrook and Boothstown.

Op 10 jarige leeftijd speelde hij al bij de Eccles Borough Band in het iconische Crystal Palace. Als cornettist verwierf hij faam door double champion cornet player van Groot Brittanie te worden. Als principal cornettist speelde hij ondermeer bij Grimethorpe Colliery Band en tussen 1947 en 1960 was hij verbonden aan Munn & Felton's Band (tegenwoordig bekend als G.U.S.) waarmee vele successen werden behaald.

Succesvol was Scott ook als dirigent. Met Brighouse & Rastrick veroverde hij in 1973 de nationale titel, gevolgd door de titel Granada Band of the Year in 1975 en in 1980 leidde hij Brighouse naar de Europese titel. Naast Brighouse wist hij met Cammell Laird, Yorkshire Imperial, Foden's, Grimethorpe, Wingates , Whitburn en Tredegar ook diverse successen te behalen.

Hij genoot ook een opmerkelijke carrière in het onderwijs en ging in 1990 met pensioen bij de Wirral Education Authority als Head of Brass en Senior Instrumental Teacher. James Scott was een zeer gerespecteerd jurylid en een vooraanstaand adviseur van de Pontins Championships en British Open.