Klaas van der Woude vertrekt bij De Bazuin Oenkerk

Laatste update om 14:09 op Sunday, 24 January

Dirigent Klaas van der Woude (1954) heeft zijn vertrek aangekondigd bij brassband De Bazuin Oenkerk. Na een succesvolle samenwerking is dit zijn laatste seizoen bij de kampioensdivisieband. 

De band is Van der Woude veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de vereniging heeft betekend. Zijn vakkennis, passie, energie en creativiteit zijn de basis geweest voor alles wat het orkest in de laatste decennia heeft bereikt.

Sinds de aanstelling van Klaas van der Woude in 1986 klom De Bazuin Oenkerk op naar het hoogste amateurniveau in Nederland. Dit resulteerde in 1995 in het eerste Nederlands kampioenschap. Sindsdien wist de brassband onder zijn leiding het hoge niveau vast te houden. Het Nederlands kampioenschap is zesmaal veroverd en daarnaast waren er ook titels op de Swiss Open, Euro Brass en Survento. Een onbetwist hoogtepunt was het bereiken van de tweede plaats bij het Europees kampioenschap van 1999.

In de slipstream van het stijgende niveau ontwikkelde ook de vereniging zich. Zo stond Van der Woude aan de basis van het jaarlijkse Valentijnsconcert. Sinds 1986 bedenkt en arrangeert hij hiervoor het programma. In 2009 is het Valentijnsconcert verhuisd naar theater De Lawei in Drachten en geldt het als het best bezochte concert van een brassband in Nederland.

Buma Brass Award
Onder leiding van Van der Woude en met dank aan zijn arrangementen heeft De Bazuin Oenkerk vele cd-opnames gemaakt. Ook verscheen in 2004 de allereerste DVD van een Nederlandse brassband. Voor zijn inspanningen en nieuwe impulsen, bijvoorbeeld door jonge regionale talenten een podium te geven of door nieuwe en verrassende muzikale combinaties te bedenken, werd hij in 2008 gewaardeerd met de Buma Brass Award. Klaas van der Woude is naast zijn werk als dirigent werkzaam als hoofdvakdocent directie op het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Sinds oktober heeft De Bazuin Oenkerk niet meer volledig gerepeteerd. Uiteraard hoopt iedereen bij De Bazuin dat het mogelijk is om dit seizoen op een passende manier afscheid te kunnen nemen van Klaas van der Woude.