Robbert Vos wint compositiewedstrijd met Capriccio for Brass Band

Laatste update om 22:30 op Saturday, 3 October

Uit 92 inzendingen van over de hele wereld bleef Capriccio for Brass Band van Robbert Vos met nog 4 composities over in de finale waarbij het publiek én een vakjury de uiteindelijke winnaar zouden bepalen. De andere finalisten Rebecca Lundberg (tromboniste bij ondermeer Fairey Band), Marcus Venables (trompettist en prijswinnend componist), Morten Jonas Wallis (componist) en Andy Wareham (trompettist, componist (Young composer in Residence voor Black Dyke Band) hadden al een mooi repertoire op hun naam staan, terwijl dit voor Robbert Vos (nog) niet echt het geval is.

Robbert kreeg op 1 oktober het verlossende bericht. Hij had zowel de publieks- als de vakjuryprijs gewonnen. Diverse juryleden hebben Vos ondertussen op het hart gedrukt om meer te gaan componeren.

Uitstekende aanvulling op het brass band repertoire:
De vijf geheel uiteenlopende composities waren uitstekend samengesteld, waarbij de jury unaniem was dat het werk ‘Capriccio' alle ingrediënten in zich had waardoor het opviel. Opwindend en meeslepend, goed geschreven en met veel karakter. Jurylid Paul Hindmarsh liet zich ontvallen dat hij het werk graag zou programmeren voor het RNCM Festival of Brass. Eén van de grootste evenementen voor brass band op de kalender.

Robbert Vos moest terug in zijn herinnering, omdat het werk in 2008 al voor 95% was geschreven. Met invloeden van Rob Goorhuis, één van de componisten waardoor Robbert werd geïnspireerd tijdens zijn studieperiode. Toen hij het ging afwerken, moest Robbert goed nadenken welke akkoorden en thematische motiefjes hij ook weer voor ogen had destijds. Robbert herinnert zich ook de interesse van zijn moeder die graag luisterde naar de resultaten van zijn componeertalent. Dit voorjaar maakte hij de compositie uiteindelijk af met diverse toevoegingen voor slagwerk en instrumentatie. 


Toekomst:
Vos: "er gebeurt nu een hele hoop tegelijkertijd. Als de coronacrisis er niet was, was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen." Robbert is natuurlijk benieuwd naar de live uitvoering in de nabije toekomst. Hij is inmiddels wel weer aan het werk met een compositie die hij ook in 2008 startte, waarmee hij tijdens zijn studie bij Hardy Mertens bezig was. Een 3-delig werk waarmee Robbert afstudeerde en wat hij gebruikte tijdens zijn examen is hij momenteel aan het herschrijven. De ontwikkelingen in de toekomst laat Robbert een beetje op zich afkomen. Welke plaats het componeren in het normale leven gaat krijgen, is moeilijk aan te geven. 


Leuke reacties:
Robbert was verrast door de vele leuke en grappige reacties waarvan hij de reactie van Steven Mead speciaal vernoemd. Naast de felicitaties voor zijn compositie vroeg hij meteen wanneer het eerste euphonium concerto verschijnt.