Vooruitblik Solistenwedstrijd Willebroek met Lode Violet

Laatste update om 12:21 op Saturday, 19 September

Na een succesvolle online solistenwedstrijd organiseert Brassband Willebroek op 22 november een fysieke editie voor koperblazers. Met een prijzenpot van maar liefst 5.000 euro en een professioneel jury panel belooft het een mooi evenement te worden. Plaats van handeling is de Gemeentelijke Schouwburg in Willebroek. In de aanloop naar het evenement en met de deadline voor inschrijving al dichtbij sprak CU Brass met Lode Violet van de organiserende vereniging.

Waarom een solistenwedstrijd?
Er is door de vele afgelaste evenementen enorm veel tijd vrij gekomen om te focussen op andere projecten met Brassband Willebroek. Projecten waarvan we geloven dat ze belangrijk zijn en waarin we graag tijd willen steken. Met het corona virus zullen we nog een vreemd 20-21 beleven, maar met zulke initiatieven houden we de moed er zeker in!

Jullie hebben een interessante prijzenpot weten samen te stellen met onder andere een compositie opdracht en de kans om te soleren met Brassband Willebroek zelf! Hoe zijn deze prijzen tot stand gekomen?
Dat heeft heel wat vergadertijd gekost. Wat de componisten betreft, hebben we niet lang moeten nadenken om deze te benaderen. Nick Van Elsen en Stijn Aertgeerts zijn beide actief in (Young) Brassband Willebroek en zijn op hun jonge leeftijd al top componisten in de hafabra wereld. Jarenlang zijn wij goede partners met Lemca Musical Instruments en Besson, het was een gemakkelijke keuze om hen te integreren. Ook zijn we heel fier dat we Band Music Shop (Hal Leonard) hebben kunnen overtuigen om zich mee achter dit project te scharen. De overige prijzen hebben we meegenomen uit de Online Solistenwedstrijd, wat een uitstekende eerste test was.

Wat een ludiek idee om een publieksprijs te introduceren, hoe is dit idee ontstaan?
Uit persoonlijke ervaring vond ik vele solistenwedstrijden nooit echt aantrekkelijk. Het is klassiek en traditioneel waardoor het publiek niet altijd even geïnteresseerd is. Wij hopen dit alleszins te kunnen veranderen met de publieksprijs. Er zijn nog veel plannen voor de toekomstige edities, maar die zijn nog niet mogelijk door de corona maatregelen.


Lode Violet

Er zullen zich hopelijk veel deelnemers aanmelden voor dit unieke evenement. Wat wordt er verwacht van de deelnemers?
In alle categorieën wordt er van de deelnemer verwacht een werk naar keuze te spelen met pianobegeleiding. Er is een tijdslimiet in elke categorie en composities zonder begeleidingen zijn ook toegelaten. In de hoogste categorie moeten de deelnemers eerst nog een video insturen waarin ze zelf een werk uitvoeren in één take, maar dit hoeft niet hetzelfde stuk te zijn als datgene dat ze willen uitvoeren tijdens de wedstrijd.

Heb je nog wat tips voor de deelnemers?
Geniet van de motivatie en het doel dat wij proberen te geven als vereniging om toch te willen blijven verbeteren!

In een eerder gesprek met ons had je het over een veilige organisatie, wat verstaan jullie precies hieronder?
Wij zullen net zoals andere organisaties contact opnemen met het lokale bestuur, het COVID Event Risk Model invullen. Er wordt berekend hoeveel toeschouwers kunnen plaatsnemen met mondmasker in elke zaal, er zal een circulatieplan aanwezig zijn, op verschillende plaatsen brengen wij ontsmettingsmiddelen ter beschikking enzovoort.

Nu zijn jullie ook van plan het evenement te livestreamen, zou je hier iets meer over kunnen vertellen?
Dit idee is eigenlijk ontstaan in combinatie met de publieksprijs. Het feit dat we hier 2 bedrijven - Yuja en CU Brass - kunnen laten samenwerken, is fantastisch. Ze hebben beide hun eigen expertise en ik ben ervan overtuigd dat dit vuurwerk gaat geven. Wat ook voordelig is aan de live stream: mochten we geen publiek mogen ontvangen door het toenemen van de besmettingen met het corona virus, kunnen we het evenement toch laten doorgaan met beeld zodat elke ouder, vriend of liefhebber toch zijn deelnemer kan volgen.

Zijn er nog andere dingen die je graag zou willen delen?
Er volgt nog een tweede project, hou onze pagina’s en die van CU Brass zeker in de gaten!

Zondag 22 november
Gemeentelijke Schouwburg Willebroek, August van Landeghemstraat 101, 2830 Willebroek
Categorieën tot 10 jaar, tot 14 jaar, tot 18 jaar voor bespelers van alle koperblaasinstrumenten.
Categorie vanaf 19 jaar voor besprelers van koperblaasinstrumenten uit de brassbandbezetting.
Juryleden: Luc Vertommen, Kristien Schuurmans, Bastien Baumet en Arthur Vanderhoeft.