Brass Band Leieland aanwezig bij de Cory Online Brass Band Championships

Laatste update om 07:50 op Thursday, 17 September

Brass Band Leieland uit Wevelgem vertegenwoordigt België op de Cory Online Brass Band Championships. Dat is op 26 september te volgen via YouTube.

In de laatste twee weekenden van september vindt de eerste editie van de Cory Online Brass Band Championships plaats. De wereldberoemde Cory Band wil hiermee wat competitief perspectief bieden aan bands over de hele wereld die geplande concerten, optredens of wedstrijden in rook zagen opgaan vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus. Er zijn zowel groeps- als individuele prijzen te winnen, als ook een thematische award voor het best uitgevoerde werk gelinkt aan Wales. De thuisbasis van de Cory Band.

Elke deelnemer kon een video van 10 minuten opsturen die tijdens bovengenoemde weekenden via livestream uitgezonden wordt, begeleid door live presentatie en jurering. 

Wij spraken met Björn Decoster, psychotherapeut én tenorhorn van Brass Band Leieland. 

Wat is het (psychologische) belang dat er evenementen zoals de Cory Online Brass Band Championships georganiseerd worden ter vervanging van "normale" concerten en wedstrijden?

"Brassbandmuzikanten zijn, naast sociale en muzikaal gepassioneerde mensen, ook prestatiebeesten. Die pap kan niet gekoeld worden door enkel thuis wat op je eentje te spelen. Evenementen die in coronatijden zijn ontstaan, zoals de online wedstrijd georganiseerd door Cory, zijn daarom als vers bloed voor hongerige muggen. Als we te lang die hete, bloedrode passie moeten ontberen, dan wordt de brassbandmuzikant leeg en futloos. Daarom zijn dit soort initiatieven zo goed als van levensbelang. Er is een reden waarvoor koperblazers en slagwerkers kiezen voor brassband. Het is de mooiste uitdaging die je jezelf kunt cadeau doen, het is jezelf tot limieten duwen en er kippenvel en vriendschap voor terug krijgen. Dat maakt inherent deel uit van de motivatie van een brassbandmuzikant. Een overzeese online wedstrijd is dus motiverend en voedend, maar een echte volwaardige vervanging voor het echte werk met een uitzinnig publiek kan dat natuurlijk nooit zijn. Daar snakken we echt weer eens naar."

Hoe ging je zelf om met die verminderde muzikale activiteit?

"Ik ben in een hoekje gaan zitten treuren en hopen dat het snel zou overgaan. Nee, eerlijk gezegd was er eerst ontspanning. We mogen niet onderschatten hoeveel druk we onszelf ook opleggen om het resultaat te bereiken die ons tot euforie en tranen beweegt. Maar al snel begon ik de adrenaline en de verbondenheid echt te missen. Dat begon met een zwak knagen in mijn maag en werd al snel rusteloze vingers en protesterende lippen. We zijn dan met vier leden van Brassband Leieland, elk vanuit onze eigen repetitiekamer, eigen bewerkte brassband klassiekers beginnen spelen door een online initiatief van de Fodens Band. Een cool brass quartet die we de naam Legia Brass Quartet doopten, verwijzend naar de Latijnse benaming van de Leie (de rivier waar de naam van Brassband Leieland naar verwijst). Het was zalig om op deze totaal nieuwe manier van samenspel creëren, telkens reikhalzend uit te kijken naar de eerste samengestelde fragmenten. Het stilde wat honger en maakte creatief. Zo speelden we onder meer een bewerking van Extreme Make-Over en van het middendeel van Cambridge Variations."

Denk je dat corona een bepaalde invloed gaat hebben op de amateurmuzieksector? Mensen die afhaken, of misschien opnieuw de weg naar hun instrument gevonden hebben?

"Dat kan ik moeilijk inschatten. Misschien zullen sommige mensen wel gemerkt hebben dat de initiële ontspanning die ik voelde, niet werd gevolgd door een steeds onhoudbaarder wordend gemis? Dat ze de beslissing die corona voor hen nam, een beslissing was die bij hen al sluimerde maar nog niet helemaal was gedecanteerd? Dat kan. Evenwel kan het gemis sommigen verrast hebben, waardoor de passie voor hun instrument weer werd gevoed. Ik mik op 50/50 met een positieve eindbalans tot gevolg."

Nog een tip voor alle thuiszittende muzikanten?

Ik vond het fijn om af en toe eens te proberen meespelen met een opname van een andere band. Dat is extra uitdagend omdat je doorgaans geen dirigent ziet, maar het kan het gevoel van in de band te spelen heel even weer oproepen. Verder is je creativiteit de vrije loop laten en zoeken naar alternatieve en veilige manieren om toch samen met andere muzikanten iets te creëren een absolute aanrader."

Wie Brass Band Leieland online aan het werk wil zien: Abonneer je op het youtube-kanaal van de Cory Band via deze link: https://www.youtube.com/c/thecoryband1884/

De livestream is gratis.