Besson presenteert twee nieuwe artiesten

Laatste update om 17:11 op Thursday, 12 March

Besson heeft twee muzikanten van de Black Dyke Band in hun stal opgenomen als artiesten. Beiden hebben inmiddels een aardige staat van dienst en gaan zich ontwikkelen tot toonaangevende muzikanten in de brasswereld.

Principal bariton

Mike Cavanagh (1994) komt uit Stockport en begon op 8-jarige leeftijd met het spelen van de bariton. Hij is momenteel principal van de wereldberoemde Black Dyke Band. Daarvoor speelde hij vijf en half jaar bij de Grimethorpe Colliery Band. In zijn jeugd was was hij vijf jaar lang principal van de National Youth Brass Band of Great Britain onder leiding van Bramwell Tovey en één van de hoogtepunten van deze periode was het optreden als onderdeel van de BBC Proms in de Royal Albert Hall op BBC Radio 3.

In juni 2016 behaalde Cavanagh met First Class Honours zijn diploma aan het Royal Northern College of Music (RNCM) onder leiding van professor Steven Mead en Dr. David Thornton. Bij de RNCM was hij mede-oprichter van het meermaals bekroonde A4 Brass Quartet en ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaande kamermusicus. Met A4 Brass heeft hij meerdere prijzen gewonnen zoals de internationaal erkende Royal Over-Seas League Chamber Music-competitie, de Royal Philharmonic Society Henderson Chamber Music-prijs en de Tunnell Trust Award. Mike Cavanagh heeft altijd gespeeld op een Besson Sovereign Baritone en is er van overtuigd dat het Besson-assortiment het beste op de wereldmarkt is.

Solo Euphonium

Euphonium-speler Daniel Thomas (1994) groeide op in Rhymney in Zuid-Wales. Hij schreef zich in voor koperlessen in Blaenau Gwent toen hij dertien was, en begon zijn lessen aan de Abertillery Comprehensive School.

Zijn eerste orkest was de Ebbw Vale Town band, een lokale band uit de vierde sectie die regelmatig op lokale scholen kwam werven. Thomas nam deel aan zijn eerste nationale finales op 15-jarige leeftijd in 2009. In dat jaar deed hij ook succesvol auditie voor de National Youth Brass Band of Wales en werkte hij met vooraanstaande muzikanten als Stephen Cobb, Nicholas Childs en Edward Gregson.

Hij sloot zich vervolgens aan bij zijn eerste Championship-sectieband, Markham and District. Hij zat daar een jaar lang op de hoofdzetel voor hij werd uitgenodigd om lid te worden van de Cory Band. Thomas moest vanwege nieuwe academische verplichtingen afstand doen van zijn functie bij Cory en ging over naar de lokale rivaal, Tredegar. 

Na twee jaar verhuisde hij naar Manchester om te studeren aan het Royal Northern College of Music. Hij werd lid van de Black Dyke Band en nam de tweede euphonium positie over van Ian Yates. Thomas won met Black Dyke de Nationals, de European -  en de Yorkshire Championships. Hij werd solo euphonium van Black Dyke in december 2016 en trad daarmee in de voetsporen van zijn idolen als Morgan Griffiths, Robert Childs, John Clough en Gary Curtin.

Daniel Thomas studeert momenteel voor een Masters Degree aan de RNCM, onder voogdij van David Thornton en Steven Mead en is halve finalist in de Sir Karl Jenkins Music Award 2020.