Brassband Advendo Burum grote winnaar muziekfestival

Laatste update om 13:55 op Monday, 9 March

In de Oosterkerk in Kollum is Brassband Advendo uit Burum met dirigent Stefan de Groot afgelopen weekend de grote winnaar van het federatiefestival van (voormalig) Kollumerland geworden.  

Een gelukkige dirigent van Advendo, Stefan de Groot.
 
Onder leiding van dirigent Reimer Jan Rondaan nam het gemengde jeugdorkest De Bazuin/ Westersweach de jeugdbeker mee naar huis. Zij wisten het jeugdorkest CMV Tida Kira Munnekezijl-Lauwerzijl achter zich te houden. 
 
Naast de twee jeugdbands deden er vijf grote orkesten mee: Brassband Wilhelmina Kollum, CMV Tida Kira Munnekezijl-Lauwerzijl, Brassband De Bazuin Triemen-Westergeest, Brassband Westersweach Kollumerzwaag-De Westereen en Chr. Brassband Advendo Burum streden om de prijs voor het beste inspeelwerk en de totaalprijs. In beide gevallen mocht Advendo de bekers meenemen naar Burum. 
 
Overdag vond traditiegetrouw het solistenconcours plaats. Hiervoor kon iedereen zich aanmelden om een solo, duo, trio en andere varianten ten gehore te brengen. Dit gebeurde vaak onder begeleiding van pianist Johan Havinga. Naar leeftijd en niveau werden de deelnemers ingedeeld in categorieën: van de introductie- en vijfde divisie voor beginnende muzikanten tot de tweede en eerste divisie voor de blazers en slagwerkers met de meeste ervaring. In totaal waren er 42 optredens en 65 muzikanten die meededen aan dit solistenconcours. Aan jurylid Sjoek Nutma was vervolgens de taak om de optredens te waarderen met punten en daar een verslag van te schrijven. Ook de beoordeling van de muziekkorpsen nam hij voor zijn rekening. 
 
In de introductiedivisie ging de eerste prijs naar Lyncke Klaver van Brassband Westersweach. De vijfde divisie werd gewonnen door Lieke van der Meulen die ook speelt bij Westersweach. Michelle Kooistra van Brassband Wilhelmina Kollum pakte de beker in de vierde divisie. In de derde divisie wist Nynke Emma Adema van Brassband De Bazuin Triemen-Westergeest de jury het meest te overtuigen. Er waren 7 winnaars in de tweede divisie van Advendo Burum. Tim Meindertsma van Advendo won de eerste divisie.

Puntentotalen:

Jeugdkorps De Bazuin / Westersweach:
Koraal: 82
Groot Werk: 80
Vrij Werk: 81

Jeugdorkest Tida Kira Munnekezijl-Lauwerzijl:
Koraal: 76
Groot Werk: 72
Vrij Werk: 75

Chr. Brassband De Bazuin Triemen-Westergeest:
Koraal: 85
Groot Werk: 88
Vrij Werk: 87

Chr. Brassband Wilhelmina Kollum:
Koraal: 82
Groot Werk: 84
Vrij Werk: 81

Chr. Brassband Advendo Burum:
Koraal: 87
Groot Werk: 90
Vrij Werk: 85

Brassband Westersweach Kollumerzwaag-De Westereen:
Koraal: 83
Groot Werk: 85
Vrij Werk: 86

CMV Tida Kira Munnekezijl-Lauwerzijl:
Koraal: 81
Groot Werk: 84
Vrij Werk: 80,5