Gelikte machine Cory Band zet kroon op het festival

Laatste update om 21:59 op Monday, 27 January

Vijf belangrijke prijzen staan te glimmen voor de bandopstelling. 's Werelds beste brassband komt de kroon op het festival zetten. De Cory Band onder leiding van Philip Harper won het afgelopen jaar The British Open, The Nationals, de band mag zich Europees kampioen noemen, Brass in Concert kampioen en won de eerste editie van de Band of the Year Contest. Na 2016 opnieuw een Grand Slam jaar voor de band uit Zuid-Wales.

Het afrondende concert van het festival begint met een nieuw werk van huiscomponist Christopher Bond. The Lost Village of Imber is geschreven in opdracht van de 160 jarige Bratton Silver Band. Een band die uitkomt in de 3e divisie en zijn handen vol zal hebben aan het pittige niveau van dit werk. Cory Band gebruikt het slim als showcase. 

Fantasia Concertante for Horn and Band is een werk dat hinkt op meerdere gedachten. Philip Wilby schreef het werk voor Black Dyke en wilde naast de solist op althoorn ook een vijftal sterspelers in het zonnetje zetten. Doordat de scheiding van de niveaus (solist-kwintet-band) niet consequent is doorgevoerd en zelfs de solist af en toe samen met de andere hoornisten tutti's speelt, is het een warrig stuk waarin de dialoog tussen de verschillende groepen niet zorgt voor extra muzikale spanning. Ailsa Russell overtuigt zeker als soliste en laat horen waarom zij de plek binnen deze band heeft bemachtigd. Iets dat door de aanwezigheid van het kwintet met sterkhouders direct naast haar, misschien alleen nog maar spannender is om te doen. De opluchting na afloop is van haar gezicht af te lezen.   


Ailsa Russell (alt) in Wilby's Fantasia Concertante

Plezier en genieten
Het laatste werk dat we van Edward Gregson horen heeft een Nederlands tintje. Of Men and Mountains ontstaat tijdens Gregson's reis naar Canada en beschrijft zijn bewondering voor de Canadezen en hun omgang met de overweldigende natuur. Het werk komt in 1990 tot stand in opdracht van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Cory Band laat in de uitvoering horen waartoe het in staat is. Het is een gelikte machine, gepolijst en tot het uiterste uitgebalanceerd. Naast een flinke portie zelfvertrouwen is ook nog steeds het plezier en genieten zichtbaar. Het is prachtig om dit werk weer tot leven te horen komen door deze superband en hoewel 30 jaar oud heeft het nog niets van zijn uitstraling verloren.  


Tom Hutchinson leidt de Cory cornetsectie

Na de bedankjes van Artistiek Directeur Paul Hindmarsh sluit Cory af met Explorers to the Moon. Paul Raphael, volgens velen Philip Harpers alterego, schrijft het werk als vervolg op Destination Moon. Cory gebruikt het als vrij werk in Montreux en tijdens de Band of the Year Contest. Vanavond is de uitvoering van een uitzonderlijk hoog niveau, slechts de spanning en de magie van een contest ontbreken. Reusachtige dynamische contrasten, fraaie gelaagdheid als gevolg van perfecte articulatie en ingesleten muzikale lijnen: de kwaliteit druipt ervan af. Pas als Harper aan het einde van het werk de teugels wat laat vieren, krijgt de cornetsectie het even moeilijk tegenover het grootkoper en slagwerk. Het publiek beloont de band met een terecht ovationeel applaus.  


Glynn Williams als de schurk in Paul Raphael's Explorers on the Moon

Nog steeds in ontwikkeling
Het RNCM Brass Band Festival van 2020 was weer zeer de moeite waard. Opvallend goede concerten van Britse topbrassbands met een interessant programma eromheen, waardoor je 2 dagen en een avond volledig bent ondergedompeld in de Britse brassmuziek. Nieuwe partners maken hun entree bij het festival en dat levert nog meer vaak waardevolle toevoegingen op, zoals dit jaar de aandacht voor vrouwelijke dirigenten. Goed ook om zoveel publieke belangstelling te zien, waaronder een groeiende groep bezoekers uit Nederland en België. Het volgende RNCM Brass Band Festival, met extra aandacht voor de muziek van Philip Sparke, wordt gehouden van 22 t/m 24 januari 2021. 

Alexander Zwaan voor CU Brass