Brighouse imponeert met duizelingwekkende Lowry Sketchbook

Laatste update om 19:44 op Saturday, 25 January

Met de concerten van Foden's en Fairey achter de rug is het festival in Manchester in volle gang. Brighouse & Rastrick weet de bomvolle zaal in het RNCM te begeesteren met een aantal fraaie uitvoeringen. Het concert heeft de passende titel Concert of Musical Impressions meegekregen.

Debuut op 75 jarige leeftijd
Christopher Gunning, inmiddels 75 jaar oud, is een bekend film en televisie componist. Hij schreef uitgebreid voor symfonie-orkest maar vandaag horen we zijn eerste werk voor brassband. Wicken Fen beschrijft een dag in dit bijzondere natuurgebied ten noord-oosten van Cambridge. De muziek is beeldend en zeer toegankelijk en rijk van klank. Een fraai concertwerk. 

John Golland's Tuba Concerto is oorspronkelijk voor Tuba en symfonie-orkest geschreven, maar heeft nu een bewerking gekregen. Het werk past de brassband als een handschoen en is een mooie uitbreiding van het toch niet erg uitgebreide solo repertoire voor de tuba, samen met een brassband. De uitvoering van Les Neish was kleurrijk, als was de begeleiding op momenten niet helemaal in balans met de solist. Veel typische Golland-elementen hebben ook hun weg naar dit werk gevonden en er zullen meer tubaïsten zijn die dit werk zullen oppakken de komende tijd.


Les Neish in Golland's Tuba Concerto

Wilby en McGhee zijn thuis bij Brighouse
From Koris By
vertelt de geschiedenis van Paul McGhee's geboortestad Corby. Zeven doorgecomponeerde delen, van de vikingtijd tot zijn recente geschiedenis als centrum van de staalindustrie, vertellen het verhaal in de typische muzikale taal van deze unieke componist. Glijdende trombones, knarsende dissonanten en ontwrichtende ritmes zijn ook nu te horen, maar de sfeer van het werk is er een van positiviteit en ontwikkeling. Brighouse weet het werk inhoud te geven en werkt mooi naar een apotheose toe. Dan volgt Wilby's A Lowry Sketchbook en de band laat hier, met name in de hoekdelen horen een van de absoluut beste brassbands van het VK te zijn. Grootse klankvelden en spannende lijnen in City Scapes en briljant technisch spel in Peel Park worden door het publiek gewaardeerd met een langdurig applaus. Een voorlopig hoogtepunt, maar met zoveel nog in het vooruitzicht.


Kyle Lawson leidt de Brighouse cornetsectie

Alexander Zwaan voor CU Brass