Een primeur in Belgisch muziekland: Allereerste solo-cd voor tenorhorn.

Laatste update om 11:17 op Saturday, 11 January

Tim De Maeseneer heeft de allereerste solo-cd voor tenorhorn opgenomen - een instrument dat ontworpen is door Adolphe Sax. De Maeseneer stelt het album voor op zaterdag 25 januari om 11:00 uur in het Sint-Romboutscollege van Mechelen. Maar liefst vijf Belgische componisten hebben meegeschreven.

“The Birth of Time echoes”, zo heet het debuutalbum van Tim De Maeseneer, dat meteen ook de allereerste solo-cd is voor tenorhorn in België. Vijf Belgische en twee Britse componisten kropen exclusief voor dit project in hun pen en leverden unieke composities af die de veelzijdigheid van de tenorhorn in de kijker te zetten. En wat velen niet weten, zélfs Wikipedia niet, is dat het instrument een ontwerp is van Adolphe Sax. Een stukje geschiedenis van eigen bodem dat opnieuw wat leven wordt ingeblazen. Letterlijk.

Tim De Maeseneer
Tim De Maeseneer, (Vilvoorde, 1988) begon met tenorhoorn op zes-jarige leeftijd. Later ging hij naar de Kunsthumaniora in Brussel, studeerde aan het conservatorium van Gent en het Lemmensinstituut in Leuven. Hij werd zijn hele loopbaan gecoacht en begeleid door grote namen in het werkveld, zoals Frans Violet, Nick Ost, Benny Wiame en Johan De Win. Momenteel is hij leraar koper aan de academie van Gent, dirigent van Brassband Panta Rhei en bij de gerenommeerde Brassband Willebroek is hij “soloist in residence”, zoals dat heet. Hij is een veelgevraagde gastsolist in binnen-en buitenland en Belgisch ambassadeur voor het instrumentenmerk Besson. Door zijn deelname aan verschillende wedstrijden kaapte hij meerdere Europese solistenprijzen weg en behoort hij zowel nationaal als internationaal tot de top. Tim is een ambitieuze muzikant met een - voor zijn jonge leeftijd - aanzienlijk palmares die nog lang niet van plan is op zijn lauweren te rusten. De release van “The Birth of Time echoes” is een droom die uitkomt en smaakt naar meer.

Het idee voor dit project groeide in Tim zijn eigen (werk)omgeving. De steeds terugkerende vraag naar een eigen cd kon hij niet naast zich neer blijven leggen. Toen hij de knoop doorhakte, was het vol gas vooruit. Een intense en nauwe samenwerking met de componisten - die trouwens een mooie mix zijn van jong aanstormend talent en gevestigde waarden - zorgde voor verbluffende werken. Met de steun van onder andere de Vlaamse overheid startten in augustus 2019 de opnames in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Brassband Willebroek (22-voudig kampioen met ook Europese- en wereldtitels) heeft voor de muzikale begeleiding gezorgd en zullen ook van dienst zijn op de cd-voorstelling. Met dit debuutalbum wil Tim de interesse voor het instrument nog meer aanwakkeren en zorgt hij ook voor een vette kluif aan nieuw repertoire. Een niet te missen event, want primeurs zijn altijd beter van op de eerste rij. Zeker die van de podiumzaal van het Sint- Romboutscollege in Mechelen.