Terugblik op een muzikaal boeiend 2019

Laatste update om 13:27 op Tuesday, 31 December

De jaarwisseling is een natuurlijk moment om terug te kijken op een jaar vol koperblaasmuziek. 2019 is gevangen in ruim 700 CU Brass berichten, (video)interviews en verslagen. Grote gebeurtenissen en kleiner nieuws.

Wedstrijden

Cory Band en Philip Harper behalen grand slam

De kampioenschappen zijn in 2019 zoals gebruikelijk belangrijke ijkpunten. De Cory Band uit Wales behaalt na 2016 opnieuw een grand slam door overwinningen op de Europese kampioenschappen, The British Open, The Nationals en Brass in Concert.

Luc Vertommen, succesvol met 3BA Brassband en Brass Band Gent

Tijdens de Europese kampioenschappen zijn er opmerkelijke uitvoeringen van de Duitse (2e op het verplichte werk) en de Franse (2e overall) deelnemers, die eens te meer bewijzen dat de brassbandbeweging breder en professioneler is geworden aan de top.

Nederlands kampioen 2018, PBG - Montreux 2019

Nederlands kampioen PBG zet twee prima uitvoeringen neer, maar moet genoegen nemen met een bescheiden notering. Willebroek nestelt zich met een 5e plek tussen de twee Zwitserse deelnemers.

Belgisch kampioen, Brass Band Willebroek met Frans Violet

Willebroek weet voor de 22e keer de Belgische titel op te eisen en in Nederland wint Schoonhoven de titel met hun uitvoering van Vienna Nights.

Nederlands kampioen, Brass Band Schoonhoven o.l.v. Robbert Vos

Tijdens Brass in Concert weet de brassband uit de Zilverstad een mooie 6e plek te bemachtigen. De Festival Brassband komt dit jaar het dichtst in de buurt van de Belgische recordkampioen en verslaat tijdens de Dutch Open de Nederlandse inbreng. Brass Band Amersfoort verrast door met een uitgebalanceerd programma de 1e divisie met ruime cijfers te winnen.

Festival Brass Band, winnaar DOBC 2019

De lagere divisies hebben in Nederland een mooi deelnemersveld en het niveau in deze divisies is ook dit jaar erg hoog.

Aline en Jan Werkman, succesvol koppel tijdens NBK 2019

Jan en Aline Werkman weten 3 bands naar de titels te loodsen en de bekers verdwijnen in de prijzenkasten van de Gereformeerde Brassband Groningen, Immanuel en Heman Zuidwolde. Pro Rege wint de 1e divisie. In België is de 1e afdeling spannend met Gent als uiteindelijke kampioen, in de overige afdelingen is de kampioen al vooraf bekend. Mercator Brass Band is wel een lichtpunt. De band presenteert zich zowel in Heist als eerder in het jaar tijdens de DOBC uitstekend.


Muziekvereniging De Eendracht - Den Ilp opnieuw winnaar ONFK

Voor het Open Nederlands Fanfare Kampioenschap reizen begin april 27 deelnemers naar Drachten. Dat zijn er iets minder dan in 2018. Opnieuw gaat de titel naar het Noord-Hollandse Den Ilp. In de andere divisies zijn Crescendo Winterswijk, Prins Hendrik Scheemda, Helpt Elkander Afferden en Nil Sine Labore Boerakker succesvol.

Festivals
Met totaal 60 deelnemers aan de brassband- en fanfare-edities en de festival-afdeling is het Gouden Spiker Festival opnieuw populair bij de orkesten in de lagere divisies.

De eerste keer zonder grondlegger Germ Nicolaï brengt overwinningen voor Kunst en Vriendschap Meeuwen, Euregio Brassband Borne en Koperensemble De Wâldsang bij de brassbands. Bij de fanfares gaan de Gouden Spikers naar Concordia Wjelsryp, OpMaat Berltsum en Harmonie Beetgum.        

De entertainmentwedstrijden leveren een gemixt beeld op: SurventoBrass heeft half juni een bescheiden deelnemersveld, een aantal Nederlandse bands heeft gekozen voor een afsluiting van het seizoen tijdens een nieuwe entertainmentwedstrijd in het Duitse Osnabrück. Voor fanfares heeft het Survento Fanfare Festival begin november meer aantrekkingskracht.  

Nieuws, nieuwtjes en een heel speciaal concert
Heel veel verenigingen en organisatoren weten CU Brass inmiddels te vinden met hun nieuws en nieuwtjes. Concertaankondigingen, oproepen, workshops, vertrekkende dirigenten en nieuwe aanstellingen, vrolijk en soms ook verdrietig nieuws, CU Brass wil het platform zijn waarop er plek is voor al deze berichten.

Workshop door Tom Hutchinson tijdens Eric Ball Memorial Concert

En inmiddels is CU Brass op steeds meer vlakken actief, zo nemen we deel in het videoplatform Highnotes.tv en het zeer succesvolle Eric Ball Memorial Concert krijgt als het aan ons ligt zeker een vervolg. Er kwamen veel positieve reacties binnen op dit unieke concert met stersolist Tom Hutchinson, PBG in grootse vorm en een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld koor.

Als de voortekenen niet bedriegen wordt 2020 een memorabel muzikaal jaar. Namens het CU Brass-team willen we onze lezers in Nederland, België en daarbuiten een goede jaarwisseling wensen en we ontmoeten elkaar ongetwijfeld weer in 2020!