Invloedrijke cornettist, arrangeur, dirigent, jurylid en promotor Bram Gay overleden

Laatste update om 21:20 op Sunday, 15 December

Op diverse platforms wordt melding gemaakt van het overlijden van Bram Gay. Hij overleed thuis in Frankrijk op vrijdag 13 december, 89 jaar oud.

Bram Gay was een muzikale duizendpoot, die buiten het VK bekendheid genoot als arrangeur van diverse vaak klassieke werken. Zijn zeer aansprekende arrangement van Les Preludes van Franz Liszt werd gebruikt op de British Open van 2001. Hij bewerkte The Severn Suite voor de British Open van 1996, maar ook een eigen compositie (Four Fancies) haalde het wedstrijdpodium. Misschien nog wel belangrijker was zijn werk voor Novello & Co, waar hij belangwekkende componisten als Horovitz, McCabe, Howarth en Wilby wist te verleiden om werken voor brassbands te schrijven.

Gay was een veelgevraagd jurylid, een succesvol dirigent, producer en was als 15 jarige de opvolger op de principal plek van de beroemde Harry Mortimer bij Foden's, voordat hij zijn dienstplicht vervulde bij de Scots Guards en aanstellingen kreeg bij het City of Birmingham Symphony Orchestra en de Halle Orchestra.

Zijn verdienste is groot als initiatiefnemer en oprichter van de Granada Band of the Year-wedstrijd en zijn inzet voor het Palace Brass Band Festival in Manchester, een voorloper van het huidige RNCM Brassband Festival.

Bram Gay werd geboren in 1930 in het Zuid-Welshe Treorchy en overleed op 89 jarige leeftijd op 13 december in Frankrijk waar hij na zijn pensionering leefde.