BBK2019 Kampioensafdeling: REM-scapes past Leieland veel beter

Laatste update om 16:37 op Sunday, 1 December

4. Brass Band Leieland o.l.v. Sam Werbrouck - REM-Scapes (Thomas Doss)

REM-Scapes is gebaseerd op de openingsmaten van de Moonlight Sonate voor piano van Ludwig van Beethoven. De REM-Scapes-melodieën beschrijven de fasen van de menselijke slaap en de droomlandschappen. De geciteerde Moonlight Sonata-openingsmaten brengen de luisteraar geleidelijk in een slaaptoestand waar de ademhaling vertraagd en regelmatig is. Laag voor laag drijven de delen de luisteraar diep de surrealistische toestanden binnen de droomwerelden. De pulserende en hypnotische ritme-effecten kenmerken het stuk en vergemakkelijken de overgang dieper in de meditatieve elementen die je in het middendeel vindt. Het laatste deel bevrijdt de luisteraar van alle remmingen en onmerkbare overgangen terug in de stilte van Beethovens Moonlight Sonata waardoor de luisteraar zich afvraagt of dit daadwerkelijk zijn bewuste staat is...

De inleiding overtuigt. De sfeer is goed getroffen. Dan komen de meer technische delen en gaat de volumeknop direct helemaal open. Daardoor is het niet echt transparant meer. Bepaalde passages zijn ondanks de aanduiding forte nogal sterk, waardoor figuratie wegvalt. De contrasten met de zachte dynamieken kunnen groter. Er is een positief verschil met het spel in het verplichte werk.

In het veeleisende middendeel lukt het net niet om alles helemaal schoon af te leveren. De band komt goed door deze delen, daarna is het in de snelle muziek minder doorzichtig. Er wordt met overtuiging gespeeld en de keuze voor dit werk betaalt zich terug. Nog een keer geeft de band alles voordat we toch nog verschrikt wakker worden.