BBK2019 Kampioensafdeling: NoordLimburgse geeft spetterende uitvoering

Laatste update om 18:47 op Sunday, 1 December

8. NoordLimburgse Brass Band o.l.v. Erik van de Kolk - ***** (Ludovic Neurohr)

Tenslotte nogmaals het werk van Neurohr. De vijf sterretjes symboliseren wel degelijk verschillende fases van de emotie en zijn niet toevallig gekozen. Het werk heeft de ondertitel Concerto No.10 voor Brass Band en ondes-Martenot. De ondes-Martenot (Nederlands: Martenot-golven), is een van de vroegste elektronische muziekinstrumenten. De monofone ondes-Martenot maakt gebruik van een elektronenbuis om een geluidsgolf te genereren.

De opening met het duet van de es-bassen kent een paar minder comfortabele momenten. Vooral de zuiverheid is niet optimaal. Het tutti is gecontroleerd gespeeld, waarna de ondes-Martenot zijn intrede doet. Het volume is wat te hoog en wordt later teruggezet. De technische passages die volgen leveren zeer goed spel op. Spannende lijnen en hoge tempi waar de band prima mee om gaat. De overgang naar het dolce verloopt wat plotseling en de zuiverheid is ook hier niet optimaal.

Emotion is het 4e deel van het werk vol solo's. De solisten van deze band leggen stuk voor stuk mooie muzikale lijnen neer en tegelijkertijd weet de dirigent het muzikaal aan elkaar te knopen. Overtuigend is het zeker wat deze band doet. Enkele momenten van mindere zuiverheid daargelaten. 

Het slot krijgt ook bij NLBB een grandiose opbouw en een spetterend slot. 

Daarmee zitten de 41e kampioenschappen er al weer op. Vlamo heeft ze perfect georganiseerd en verdient het dat de zaal overvol zit.