BBK2019 Kampioensafdeling: Willebroek laat iedereen versteld staan

Laatste update om 18:06 op Sunday, 1 December

5. Brassband Willebroek o.l.v. Frans Violet - ***** (Ludovic Neurohr)

Deze niet-bestaande titel is een echte uitnodiging voor emotie. Bij verschillende gelegenheden vroeg de componist zich af hoe zou ik een werk kunnen noemen dat spreekt van emotie, passie en gevoeligheid. Maar mijn keuze stopte gewoon met deze titel "••••• '" Waarom? Omdat ik het onmogelijk kan benoemen, het precieze moment waarop ons hart versnelt, wanneer onze ziel bezit neemt van ons lichaam. 
Gefascineerd zijn door het fenomeen dat kunst de mens provoceert wanneer het wordt begrepen en doorgrond, de mogelijkheid om het werken aan deze angstaanjagende creatie beviel me enorm. 

Het werk heeft de ondertitel Concerto No.10 voor Brass Band en ondes-Martenot. Dit bijzondere instrument is hoorbaar als een bovennatuurlijk gegeven in het werk.
 

De twee es-bassen hebben een plek ingenomen tegen het decor, vanwaar zij het werk openen. Dan voegen ze zich bij de band. Mooi zijn de verschillende secties te horen als verschillende lagen. De bassen brengen opnieuw hun openingsmelodie, alvorens een geweldig tutti losbarst, waarin opvallend veel verschillende elementen te onderscheiden zijn. Dan is het voor de eerste keer tijd voor de ondes-Martenot. In Immersion horen we diverse solisten en secties in razende techniek. Dit alles zo verzorgt en afgewerkt. De sound van de band blijft iets speciaals. Het is genieten.

De solisten zijn op dreef en laten niets liggen. Dan komen de fortissimo's in golven over ons heen tot de ondes-Martenot het uiteindelijk uitschreeuwt. Emotion begint met opnieuw een schier oneindig aantal solo's en de emotie wordt voelbaar gemaakt met geweldig muziek maken in dit prachtige werk. Het samenspel met de klank van de ondes-Martenot is bijzonder en een ware toevoeging. Het deel eindigt met een super climax waarna het Lento met de toevoeging As Smooth As Possible zorgt voor intens verstilde momenten. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe zacht dit is. 

Dan terug naar de techniek en hoe nauwgezet dit weer wordt opgepakt en uitgevoerd is werkelijk imponerend. Het is de opmaat naar een grandioos slot, waarin de band nog al haar krachten paraat heeft voor een supereindakkoord. Dit was een uitvoering die je niet vaak hoort door een superband op de toppen van zijn kunnen.