BBK2019 Kampioensafdeling: Heist laat een zeer geslaagde 39th Parallel horen

Laatste update om 14:52 op Sunday, 1 December

1. Brass Band Heist o.l.v. Bert van Thienen - The 39th Parallel (Peter Graham)

In The 39th Parallel (South) ligt de Nieuw-Zeelandse wijk Whanganui en in het hart de Whanganui-rivier - Te Awa Tupua. Dit werk is in twee delen gegoten; Deel 1 is een muzikale evocatie van het verloop van de rivier van de berg Tongariro naar de zee. Deel 2 - Apakura - ("Lament" in de Maori-taal) ontwikkelt een thema dat eerder werd gepresenteerd in deel 1, maar nu volledig wordt gerealiseerd. Dit 'Home'-thema is een elegie voor wijlen Kevin Jarrett - een bekende figuur in de muziekscene van Nieuw Zeeland die vele jaren in de stad Whanganui heeft gewoond en gewerkt. Het werk wordt afgesloten met een herhaling van het thema 'Thuis'.


De start is sfeervol en comfortabel voor de band. De opbouw verloopt heel natuurlijk. Veel techniek die door de band goed wordt opgepakt. Bij de dalende reeksen is het samenspel wat minder secuur. De muziek heeft richting maar is aan het eind van een lijn minder strak. De overgang naar deel 2 is sprekend en overtuigend. 

De start van deel 2 is solide, daarna sluipen er wat kleine oneffenheden in. De keuze voor dit werk is een goede voor deze band. Er wordt met zelfvertrouwen gespeeld. De cornetsolist krijgt een beetje te veel begeleiding en daarom valt zijn bijdrage helaas gedeeltelijk weg.

De marching band werkt uitstekend en de overgang naar de finale van het werk biedt allerlei kansen voor een effectief slot. En die kans laat dirigent Bert Van Thienen niet glippen. Een zeer geslaagd optreden van Heist met goede solisten en vooral een hele slimme keuze.