BBK2019 1e afdeling keuzewerk: Scaldis weet hoge niveau van het verplichte werk niet te handhaven

Laatste update om 17:45 op Saturday, 30 November

3. Brass Band Scaldis o.l.v.Raf Van Looveren - Sinfonietta No 3 (Etienne Crausaz)
Etienne Crausaz heeft met Sinfonietta No. 3 een zeer populair werk geschreven. Vaak gekozen als keuzewerk. Het werk zit boordevol ideeën en is tevens een eerbetoon aan John Williams, waar de componist een groot fan van is.
 

Een solide opening waar de cornetsectie iets in helderheid achterblijft en daardoor blijft wat van de details ongehoord. Het Andante cantabile krijgt een mooie opzet, maar stokt even bij de tweede inzet. In de grote opbouw blijft de cornetsectie soms dynamisch wat achter. 

Het John Williams thema brengt de band volop tot leven. Niet alles verloopt gladjes en soms lijkt het even stil te vallen, maar dan is er weer richting en begint de muziek weer te stromen. De trombonefeature is niet perfect in balans.

De Gershwin intro die leidt naar de euphoniumsolo heeft sfeer en de solo wordt (staand) prima afgeleverd, dat geldt al evenzeer voor de cornetsolo.  

Enkele secties hebben inmiddels moeilijk om er echt bovenuit te komen en dat gaat ten koste van de zeggingskracht, maar de band als geheel marcheert zeer solide door de laatste delen heen. Aan het slot zijn de krachten wel verspeeld en ontbreekt een echte climax.