Robbert Vos kijkt terug op zijn eerste periode als dirigent van Schoonhoven en blikt vooruit

Laatste update om 14:37 op Wednesday, 20 November

Robbert Vos is sinds augustus 2018 aangesteld als Musical Director van Brassband Schoonhoven. Net thuis van zijn eerste optreden als dirigent op een groot internationaal evenement sprak CU Brass met de in Oss wonende euphoniumspeler en dirigent.

Intensieve periode
Robbert Vos kan even op adem komen na een zeer intensieve periode; na de zomervakantie is veel tijd en energie gaan zitten in het prepareren van brassband Schoonhoven op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Het vervullen van een dubbelrol was voor Vos nieuw; in nauw overleg met dirigent Paul Holland werkte hij aan Vienna Nights van Philip Wilby. Die contacten noemt Vos heel leerzaam en waardevol; zeer interessant was volgens hem de manier waarop Holland - met name in de laatste periode - naar de NBK toe werkte.

In deze periode is nauwelijks meer gewerkt aan het Brass in Concert programma. Nadat vorig jaar bekend werd dat de band voor de derde maal haar opwachting mocht maken op dit prestigieuze evenement, zijn in december de koppen bij elkaar gestoken over het programma. Al snel werd de link gelegd naar een programma waarin De Vliegende Hollander als leidraad zou worden gebruikt. En aangezien Vos in die periode met zijn andere orkest (Koninklijke Harmonie Phileutonia) samen werkte met de zandkunstenaar Immanuel Boie, was de basis snel aanwezig. Daarna werden de componisten Christian Overhead, Joop van Dijk, Paul McGhee en Hendrik de Boer gevraagd te arrangeren/schrijven voor dit evenement. Tussendoor arrangeerde Vos zelf ook nog het werk Overture to The Flying Dutchman van Richard Wagner. Zijn vrouw Evi zorgde met haar vertelkunsten voor de finishing touch.

Het programma leverde in juni veel lof op tijdens SurventoBrass; het programma kon daarna even in de ijskast om meteen na de NBK weer op de lessenaar te verschijnen. Na de winst op de NBK was er dus geen enkel moment te verliezen. Tijd om uit te rusten was er niet, want de ambitie om ook tijdens Brass in Concert optimaal te presteren was groot.  

Totaalplaatje
Vos kende persoonlijk wel enige spanning voor Brass in Concert; maar dat verdween volgens hem snel toen men in Newcastle voor het optreden tijdens de laatste repetitie alle details had doorgenomen.

Belangrijkste voor hem was dat het totaalplaatje moest kloppen. Gezien de gretigheid van de band werd het een sfeervolle uitvoering met veel details; het programma oogstte veel lof uit het publiek en ook de internationale media waren uitermate positief gestemd over (opnieuw) een originele bijdrage van de band uit de Zilverstad. De band eindigde op de 6e plaats van in totaal 11 deelnemers. Wel een beetje jammer dat de organisatie slordig bleek bij het opmaken van de punten (BBS werd eerst als 7e geklasseerd). Kan de band tevreden zijn met dit resultaat? Volgens Vos zeker: "Eindigen achter de toppers uit het Verenigd Koninkrijk is zeker geen schande."

2020
Na een korte adempauze in de maand december volgt een uitdagend nieuw jaar met deelname aan de Europese Kampioenschappen in Palanga in Litouwen. Volgens Vos heeft de band na een jaar van bouwen al zeer veel aan kwaliteit gewonnen. Zoals veel orkesten heeft Schoonhoven nog een aantal plaatsen in te vullen, maar het enthousiasme en de passie om er een prachtig jaar van te gaan maken is groot.

Robbert Vos kan eigenlijk geen antwoord geven op de vraag wat hij nu het liefst doet: dirigeren of spelen. En dat is niet erg; hij is in beide zeer begenadigd, en wat CU Brass betreft gaat dat maar beter ook niet veranderen!