60 jaar muziek in Velsen-Noord

Laatste update om 15:11 op Monday, 25 November

Felison Brass uit Velsen-Noord viert op zaterdagavond 30 november het 60-jarig jubileum met een concert in wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord. De band zal onder leiding staan van vaste dirigent Alan Gibson.

Tamboer- en Trompetterkorps Velsen-Noord
Ruim 60 jaar geleden waren er in Velsen-Noord twee speeltuinen, Schulpen en Meerweiden. Tijdens de zomervakanties was een grote groep jongens actief bezig met conservenblikken en visvaatjes om daar stevig op los te trommelen. De speeltuinvereniging voorzag in deze behoefte door op 20 februari 1959 in Velsen-Noord de “Drumband Schulpen en Meerweiden” op te richten.

De eerste jaren draaide de club onder de vlag van de speeltuinvereniging en was zuiver een jeugddrumband. Iedereen die de leeftijd van 16 jaar bereikte moest dan ook de drumband verlaten. Het instrumentarium bestond toen uit voornamelijk trommels en bes-bazuinen. Later kwamen daar ook nog es-bazuinen bij. In de beginjaren is ook een afdeling pijpers opgezet, die echter geen lang leven was beschoren.

Na een aantal jaren werd de drumband losgemaakt van de speeltuinvereniging en is de drumband als zelfstandige muziekvereniging doorgegaan. De leeftijdseis van 16 jaar werd losgelaten, zodat leden lid konden blijven van de vereniging. De bes- en es-bazuinen werden vervangen door gecombineerde bes-es instrumenten met 1 ventiel en ook werden er jachthoorns toegevoegd. Nog weer wat later werden de 1 ventiel instrumenten vervangen door trompetten.

Later werd de naam van de vereniging gewijzigd in “Tamboer- en Trompetterkorps Velsen-Noord” (TTVN). Het instrumentarium werd steeds verder uitgebreid met schuiftrombones, baritons, althoorns en sousafoons. De vereniging ging verder door het leven als drumfanfare, behaalde vele 1e prijzen en klom uiteindelijk op naar de eredivisie. In 1992 en 1994 werd de vereniging zelfs landskampioen in de eredivisie.

Felison Brass
In 1999 namen de leden op de ledenvergadering het besluit om de vereniging om te vormen naar een Marching Brassband. De vereniging onderging een ingrijpende verandering die vooral zijn weerslag vond op de Brassband als geheel, alsook op de individuele muzikanten. In 2004 heeft er een naamsverandering plaats gevonden en werd de naam gewijzigd in Felison Brass. Vanaf dat moment werdt er niet meer gemarcheerd op straat. 

Inmiddels zijn we dus ruim 60 jaar verder en om dit jubileum te vieren verzorgt Felison Brass o.l.v. Alan Gibson op zaterdagavond 30 november om 19:30 een gratis concert in het wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord.

Op het programma staan onder andere de volgende werken: 
Song for Friends, The Journal of Phileas Fogg, Sometime, Somewhere (cornet solo), March of the Cobblers, Erin Shore, Leningrad, I do it for you, The Floral Dance, Stål Himmel