Terugblik op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (3)

Laatste update om 13:22 op Saturday, 9 November

Het Stichtingsbestuur van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen mocht zich gedurende de gehele NBK verheugen in een groter aantal luisteraars en over beide dagen bleek de keuze van de testwerken - op een enkele negatieve opmerking na - prima te zijn gevallen. 
Er is door de deelnemers enorm hard gewerkt om op het podium van TivoliVredenburg optimaal te presteren. Ongelofelijk knappe prestaties zijn geleverd, wat vaak ovationele reacties aan het talrijke publiek ontlokte. En daar doen de musici het natuurlijk voor!

Na afloop van de 8 uitvoeringen in de Kampioensdivisie gaf de jury aan genoten te hebben van het hoge niveau. Jurylid Steven Mead vermeldde het al in zijn praatje vlak voordat de uitslag bekend werd gemaakt. Samen met Arsène Duc en Tijmen Botma had hij de taak om de punten toe te kennen en de kampioen aan te wijzen. 

Rijnmond verrast
Brassband Rijnmond betrad als eerste het podium. Het werd een gecontroleerde uitvoering onder leiding van Chris Derikx, niet spectaculair, maar met een goed oog voor de kwaliteit van de band. Een uitvoering die uiteindelijk weer kwam boven drijven en goed was voor een derde plaats. Verrassend zeker en de Rotterdammers waren er maar wat blij mee; de band heeft duidelijk de weg naar boven gevonden en zal in de toekomst weer kunnen meestrijden in de top van het klassement. Steven Mead voorzag de contest wel van een treffend beeld: 4 bands waren de eerste acht minuten uitstekend op weg om een gooi naar de titel te doen, maar besloten toen toch maar niet door te zetten. Het wil zoveel zeggen als dat het middendeel van het werk toch voor veel bands de scherprechter is geweest. Intonatie, zuiverheid en samenspel kosten hier de bands te veel om uiteindelijk die topnotering te pakken. De Wâldsang en De Bazuin werden er uiteindelijk 4e en 5e mee.

Complete performance
CU Brass vroeg Steven Mead na de contest naar zijn ervaringen. Mead heeft zeer genoten van het jureren tijdens de 1e en kampioensdivisie in het team met Tijmen Botma en Arsène Duc. En gaf aan dat het aanwijzen van de kampioen geen discussie gaf. Titelverdediger PBG kwam een heel eind met een uitstekende vertolking van Vienna Nights, maar "(it) was not the complete performance of the winners". Uiteindelijk won Brassband Schoonhoven met 2 punten verschil. Mead:"A higher differential of winning margin was discussed, but the results as awarded were our combined decision. We felt that the band that came in first place gave a thoroughly excellent performance in many regards; a complete performance which gave us great satisfaction."

Greater clarity
CU Brass was benieuwd of in de jurybox nog iets te merken was van de opstellingen, die de verschillende bands hadden gekozen. De meeste bands hielden zich aan de in de partituur opgenomen opstelling, maar Schoonhoven hanteerde een opstelling met saxhoorns en trombones in de binnenring en de cornetten er staand omheen, terwijl PBG koos voor de standaard brassbandopstelling. Steven Mead hierover:"We were undoubtedly aware that some bands had greater clarity than others, but we could not tell for sure whether this was just a very good band and/or due to the observance of Mr. Wilby's seating plan. Of course we only learned later on that some bands chose to ignore the seating plan suggested, but of course we were not to know, and if we were to hazard a guess or make comments on it, we could be wrong, and therefore pointless to speculate. All we could report on is what we heard. If it had been open adjudication my guess is that all the bands would have kept to the suggested seating plan!"

Brassband Schoonhoven zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de EBBC 2020 die op 1 en 2 mei wordt gehouden in Palanga Litouwen.

Volledige uitslag:  

1. Brass Band Schoonhoven o.l.v. Paul Holland 97 
2. Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Richard Visser 95
3. Brassband Rijnmond o.l.v. Chris Derikx 93
4. De Wâldsang o.l.v. Rieks van der Velde 92
5. De Bazuin Oenkerk o.l.v. Klaas van der Woude 90
6. Soli Brass Leeuwarden o.l.v. Anne van den Berg 88
7. Amsterdam Brass o.l.v. Paul van Gils 86
8. Altena Brass o.l.v. Ward De Ketelaere 84