Brassbands voeren boventoon tijdens Altena Streek Festival

Laatste update om 09:24 op Tuesday, 5 November

Deze 47e editie werd georganiseerd door Jeugdfanfare Altena (JA!); naast het logistieke aspect van deze dag speelde dit pracht orkest ook tijdens het juryberaad en kon zo haar programma voor het SurventoFanfare Festival (nogmaals) voor een volle zaal uitvoeren; wat een energie en plezier zit er in dit orkest; hartverwarmend!

De juryleden Raf De Keninck en Hans Pastoor spraken na afloop van het Festival hun waardering uit voor een uitstekende organisatie, mooie en prachtige muziek. Daarnaast stelde de jury vast dat mooie muziek ook is beloond door veel publieke belangstelling; zaal de Iris in Nieuwendijk was gedurende het gehele Festival prima gevuld.

Oefening & Uitspanning nam de laatste 2 jaar de Altena Cup mee naar Wijk & Aalburg, ditmaal was het Altena Brass met dirigent Ward De Ketelaere die er met de cup vandoor ging. De band had met hun vertolking van Vienna Nights (Wilby) haar zaken beter op orde dan tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht (26 oktober). Meer rust zorgde voor meer evenwicht in de uitvoering en ook solistisch was het prima in orde. De finale werd gecontroleerd gespeeld en dat bracht de jury tot een score van 57,5 punten, goed voor de winst. Brassband Oefening & Uitspanning wist met haar vertolking Jan Van der Roost's Alpina Brass opnieuw veel goeds te brengen. Met zeer hecht samenspel, goede solisten en technisch zeer verzorgd spel, wist men een score van 56 punten te behalen, goed voor de 2e plaats. Maar er was meer te genieten in de topklasse; Andels Fanfare Corps met (interim) dirigent Twan Dubbers brachten een muzikale uitvoering van Between two Rivers van Philip Sparke. Met 52 punten eindigde het orkest in de topklasse als 3e en in de totaalrangschikking als 4e. Met 5 deelnemers in de middenklasse was het ook genieten; een aantal orkesten gaan de vruchten plukken het opleiden van jeugd; Fanfare ONS Nieuwendijk is hiervan één van de voorbeelden; het orkest met dirigente Anneke Konings-Kros behaalde 50 punten voor hun vertolking van Robinson Crusoe (Appermont). Ook Fanfare Kunst & Vriendschap uit Rijswijk was prima op dreef; hun vertolking van Jacob de Haan's Symphonic Variations was goed voor 52 punten en een 2e plaats in de Middenklasse. Ook uitkomend in de Middenklasse was de 3e brassband uit de gemeente Altena; Brassband Kunst & Vriendschap wist zich, na een mindere uitvoering tijdens de NBK (25 oktober) van A BUOY muzikaal te revancheren met strak spel, veel dynamische verschillen. De jury beloonde de band met 53,5 punten waarmee het orkest zich winnaar mocht noemen in de Middenklasee en 3e overall van het Festival.

Alle uitslagen op een rij:

Jeugdklasse:

 1. Jeugdorkest Andels Fanfare Corps - Olaf Schipper 46 punten
 2. Opleidingsorkest ONS - Monique Kruidenberg 43 punten
 3. Jeugdorkest Oefening & Uitspanning - Kees Treffers 42 punten
 4. Showkorps Wilhelmina - Dennis te Woerd 38 punten

Basisklasse:

 1. Muziekvereniging Juliana - Kees Treffers 45 punten

Middenklasse:

 1. Brassband Kunst & Vriendschap - Henk van Loon 53,5 punten
 2. Fanfare Kunst & Vriendschap - René Hendrickx 52 punten
 3. Fanfare ONS - Anneke Konings-Kros 50 punten
 4. Muziekvereniging St. Caecilia - Waldo van Wijk 48 punten
 5. Fanfare Wilhelmina - Kobus Verhey 42 punten

Topklasse:

 1. Altena Brass - Ward De Ketelaere 57,5 punten
 2. Brassband Oefening & Uitspanning - Anno Appelo 56 punten
 3. Andels Fanfare Corps - Twan Dubbers 52 punten