Terugblik op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (2)

Laatste update om 10:18 op Monday, 4 November

Het feestje in de tweede divisie
Al een aantal jaren is het niveau van de tweede divisie opvallend hoog. De werken zijn vaak avontuurlijk van aard en er zijn heel wat bands die in staat zijn om de titel naar zich toe te trekken.

De editie van 2019 was niets anders dan een geweldige bevestiging en een feest om naar te luisteren. De jury beloonde de bands met gulle hand en liet zelfs 2 keer 2 bands ex aequo eindigen. Een oplossing die we al lang niet meer waren tegen gekomen. Zolang zelfs dat de uitslag niet geheel juist kan zijn. Wanneer er twee bands op de 7e plaats eindigen dan eindigt de volgende band op plaats 9, maar een kniesoor die daar op let. En zo werden de B bands van De Bazuin en Schoonhoven gedeeld achtste met een behoorlijke score van 86 punten.

Ongelukkige loting
The Patriots, het werk van Jan de Haan ontlokte de kwaliteit aan de bands. Ruim 15 minuten lang, testte het werk op alle fronten de 10 deelnemers. Dirigent Gijs Heusinkveld trof het niet. Zijn twee bands stonden achter elkaar in de loting, zodat het inspelen van Excelsior Ferwert niet door Gijs zelf kon gebeuren. Of het invloed heeft gehad is van afstand moeilijk te zeggen, maar de dubbele kampioen van de afgelopen jaren moest de debutanten in de 2e divisie uit Beetgumermolen wel voor zich dulden in de uitslag. Looft den Heer wist van een nr. 1 loting zelfs een tweede plek te maken in de eindrangschikking. De derde plek was voor Gloria Deï. De band heeft een stapje terug gezet van de 1e naar de 2e divisie. Een zeer verstandige keuze, die best vaker door bands gemaakt zou mogen worden. Iedere band heeft te maken met golfbewegingen in de bezetting en het opleiden van jeugd.

De verrassing was toch wel de winst van de Gereformeerde Brassband Groningen. Na de overstap naar de 2e divisie vorig jaar met een bescheiden notering, pakte de band dit jaar op een prachtige manier de titel. Het was de derde titel voor een Groningse band en de tweede voor dirigent Jan Werkman.   

Tweedeling in 1e divisie
Na de jurywisseling waren de 6 bands in de 1e divisie aan de beurt. Een interessante strijd ontspon zich aan de hand van Jan Van der Roost’s Alpina Brass. Het werk kreeg niet dezelfde positieve ontvangst als de werken van de 3e en 2e divisie, maar ook Alpina Brass zette de bands voor de nodige uitdagingen. Alle techniek in de hoekdelen vormde een mooi contrast met het koraalmatige middendeel, dat door zijn lengte de dirigenten dwong om na te denken over de kleuring van elke melodie. De jury met Tijmen Botma, Steven Mead en Arsène Duc gaf in de uitslag een duidelijke verdeling aan van drie meest geslaagde uitvoering en drie uitvoeringen die daar op achter bleven. Oefening en Uitspanning moest genoegen nemen met brons, terwijl Rieks van der Velde met Excelsior Zalk de een na hoogste trede beklom. De uitvoering van Pro Rege uit Heerenveen had nog net iets meer en de Friezen onder leiding van Anne van den Berg gingen met de titel naar huis.

Wat bleef hangen was dat de bands de afgelopen jaren worstelden met een aantal lastige werken. Alpina Brass zorgde dit keer voor een positieve blik op de verrichtingen van de bands in de 1e divisie.